Kuuban ja Yhdysvaltojen välille tulossa säännöllistä aikataulunmukaista lentoliikennettä

AA_tail_newYhdysvallat ja Kuuba solmivat joulukuussa sopimuksen, jonka mukaan maiden välillä voitaisiin lähitulevaisuudessa operoida säännöllistä aikataulunmukaista lentoliikennettä. USA:n lentoyhtiöt ottivat uutisen ilolla vastaan. Nykyisin maiden välillä on jo mahdollista operoida tilauslentoliikennettä.

Uusi bilatelaarisopimus julkistettiin 17. joulukuuta eli noin vuosi sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ehdotti suhteiden normalisoimista Kuuban kanssa. Toinen merkittävä muutos tapahtui jo elokuussa 2015, kun Yhdysvaltojen lähetystön avaamista juhlistettiin Havannassa 54 vuoden jälkeen.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan sallittu matkustus Yhdysvalloista Kuubaan on kasvanut vuoden 2015 aikana jo 50 prosenttia. Aikataulunmukainen lentoliikenne kasvattaa sallittua matkustamista entisestään ja tuo parannusta ihmissuhteisiin.

Lentoliikenneyhteyksien lisäämiselle ei toistaiseksi ole annettu aikataulua. Se vaatinee todennäköisesti muutoksia myös Havannassa, jonka lentokenttä saattaa tarvita muutoksia kasvavan lentoliikenteen takia.

Uusi sopimus tuo kasvua myös lentoyhtiöille, joista mm. American Airlines, United Airlines ja JetBlue odottavat nykyisten tilauslentojen ohelle uusia kasvumahdollisuuksia jo innolla.

American Airlines on lentänyt tilauslentoja Kubaan markkinajohtajan asemassa jo lähes 25 vuoden ajan. Kuluvan vuoden aikana tilauslentoja on ollut jo noin 1200. Yhtiö onkin jo jättänyt liikenneministeriölle hakemuksen aikataulunmukaisen lentoliikenteen aloittamiseksi vuoden 2016 aikana.

United Airlines onnittelee hallintoa historiallisesta sopimuksesta ja odottaa innoilla mahdollisuutta tarjota lentoyhteyksiä sen Yhdysvaltojen liikenteen solmukohtien kautta Kuubaan.

Myös JetBlue suunnittelee jättävänsä hakemuksen lennoista, kun se ensin ehtii tutustua sopimuksen ehtoihin. Tarjolla olevista reittioikeuksista riippuen JetBlue suunnittelee avaaavansa huokean matkailun mahdollistavia lentoja Yhdysvalloista useaan Kuuban kohteeseen.

Lue myös: