Lähde Midnight Hawksin matkaan - Kaivari 2017 -näytöksen koko esitys ohjaamovideolla

kaivari_MH_video_2_0617Ilmavoimat on tänään 30. kesäkuuta julkaissut YouTubessa miltei 20-minuuttisen videon, jolla on ohjaamosta kuvattuna koko Midnight Hawks -taitolentoryhmän esitys Kaivari 2017 -lentonäytöksessä. Myös osaston esityksen aikainen radioliikenne on kuultavissa ääniraidalla.

Midnight Hawks esiintyi Helsingin Kaivopuiston edustalla 9. kesäkuuta järjestetyn lentonäytöksen päätösnumerona hienossa iltavalossa. Tapahtuma keräsi kaupungin rannoille ja korkeille kohdille jopa 130 000 katsojaa.

Nyt julkaistu näyttävä video on kuvattu osaston konetta numero 4 ohjaavan kapteeni Tapani Parvion kypäräkameralla. Kuvan laatu on hyvä, joten esitys kannattaa katsoa HD-tasoisena mahdollisimman suurelta näytöltä.

Ääniraidalla kuullaan Midnight Hawksin radioliikennettä, johon sisältyy johtokonetta lentävän kapteeni Marc Fussin ohjeistusta osaston ohjaajille. Myös hänen radioitse yleisölle välitetyt loppukiitokset hyvän kotimatkan toivotuksineen ovat mukana.

Samaten kuullaan esityslentoa sen keskipisteestä Kaivopuiston Cafe Ursulan rannasta valvoneen kapteeni Jonne Hovilaisen ja esitystä lentonäytösyleisölle juontaneen yliluutnantti Juho Tervahartialan radiokeskustelua osaston kanssa.

Videolta paljastuu, miten lähellä koneet lentävät toisiaan. Vaikka muodostelma maasta näyttää kuin kiveen hakatulta, näin läheltä huomaa että se elää hieman koko ajan. Kapteeni Fuss antaa ohjeita lentämiseen ja merkit savujen käytölle. Maasta saadaan kommentteja siitä miltä muodostelma yleisölle näyttää.

Lippujuhla_MH_closeupsJuhlavuoden kunniaksi sinivalkoiset lisävärit saaneen Midnight Hawks -osaston koneissa on uloimmissa siipiripustimissa Sanders Smoke Technologies SCSG-5A -savujärjestelmäsäiliöt. Niiden toiminta selviää myös videolta.

Kapteeni Parvion kuvaamassa videossa näkyy myös, miten Hawkin ohjaamon kuomussa on mutkitteleva räjähdelanka. Mahdollisen heittoistuinhypyn yhteydessä se rikkoisi laukaisusekvenssin aluksi kuomun ennen Marti Baker -istuimen lähtöä ohjaamosta.

Neljällä BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneella lentävä Midnight Hawks on Ilmavoimien virallinen taitolento-osasto. 2017 ryhmä viettää 20-vuotisjuhliaan.

Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41:n lennonopettajista koottu osasto esiintyy keväisin ja kesäisin Ilmavoimien joukko-osastojen Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumissa sekä koti- ja ulkomaisissa lentonäytöksissä. T.T.

Jos video ei näy, katso se tästä: YouTube

Lue myös muita Lentoposti.fi:n Kaivari 2017 -juttuja: