Lakkovaroitus - Pro ja IAU vastustavat valtionyhtiö Airpron halpalentotoimintaa

Airpro_180_737_gate Ammattiliitot Pro ja IAU antoivat lakkovaroituksen valtakunnansovittelijalle Airpro Oy:ssä. Jos sopua meneillään olevaan työehtokiistaan ei synny, työtaistelu alkaa kahden viikon päästäperjantaina 17. helmikuuta samaan aikaan kun etelän koululaisten hiihtolomat alkavat.


Ammattiliittojen mukaan Finavian omistama Airpro on polkenut työehtoja vuosien ajan. Liitot sanovat, että Airprossa noudatetaan omaa halpatyöehtosopimusta.

Sen avulla matkustamo- ja maahenkilöstön palkkoja ja työehtoja on pidetty huomattavasti alan standardeja alempana," kertoo palvelusektorin johtaja Else-Mai Kirvesniemi Ammattiliitto Prosta.

Airprossa on nykyisin käytössä yrityskohtainen työehtosopimus, jonka ovat allekirjoittaneet JHL, Pardia ja työnantajaliitto Palta. Pro ja IAU irtisanoivat sopimuksensa määräajassa ja sopimus päättyi molempien osalta 31. tammikuuta 2017.

Pron ja IAU:n mukaan koko matkustamohenkilökunta on tällä hetkellä järjestäytynyt Prohon, ja maahenkilökunnasta huomattava osa kuuluu IAU:hun.

Ammattiliitto Pro ja Ilmailualan Unioni IAU ovat tänään 3. helmikuuta jättäneet valtakunnansovittelijalle lakkovaroituksen Airpro Oy:ssä. Toteutuessaan mahdollinen työtaistelu koskisi Airpro Oy:n matkustamohenkilökuntaa, turvatarkastusta, matkustajapalveluita, Travel Service -asiakaspalvelua sekä aula- ja ramp-toimintoja.

 "Finavia haluaa jatkaa työehtojen polkemista, ja tästä syystä työnantaja on kategorisesti kieltäytynyt neuvottelemasta Pron tai IAU:n kanssa. Molemmat ovat pyrkineet neuvottelemaan marraskuusta lähtien", jatkaa Kirvesniemi.

"Pahoittelemme suuresti hiihtolomalaisille työtaistelusta aiheutuvaa haittaa. Pro ja IAU olisivat halunneet neuvotella sovinnollisesta ratkaisusta, mutta työnantajapuolen kieltäytyminen ei jättänyt meille muita vaihtoehtoja", sanoo Kirvesniemi.

Airpro vuokraa matkustamohenkilökuntaa esimerkiksi entiselle Finnmatkoille eli Tuille, ja Tjäreborgille. Kaikkiaan Airpro vuokraa noin 150 matkustamohenkilökunnan jäsentä suomalaisille lomalennoille ympäri vuoden. Lentokenttäpalveluita Airpro tarjoaa esimerkiksi Norwegianille.

Perjantaina 17. helmikuuta Airpron työtaistelun piirissä ovat kello 14-18 turvatarkastus, kello 15–18 matkustajapalvelut ja Travel Service sekä kello 16–19 aula- ja ramp-toiminnot.

Matkustamohenkilökunnan työtaistelu alkaa sunnuntaina 19. helmikuuta kello 00.00 ja päättyy maanantaina 20. helmikuuta kello 23:00. Työtaistelu koskee kaikkia Helsingistä lähteviä Tui Flyn, Thomas Cookin ja Thomsonin lentoja. Kyseiset yhtiöt operoivat esimerkiksi Tuin ja Tjäreborgin lomalentoja.

Tukitoimenpiteenä Airpron maapalveluita käyttäville lentoyhtiöille IAU ei tee jäänpoistoa  Tuille, Thomas Cookille ja Norwegianille mielenilmauksen aikana.