Lappi houkuttelee aasialaisia - tilauslentoliikenne hyvässä kasvussa

Ivalon_terminaali_1Finavian tuoreen tilaston mukaan Aasiasta Lappiin suuntaavien vaihtomatkustajien määrä kasvoi viime vuonna yli yhdeksän prosenttia. Lapin charter-lentojen määrä kasvoi puolestaan joulusesonkina 19 prosenttia. Finavia panostaa Lapin lentoasemiin yli 35 miljoonalla eurolla vuosina 2014–2016.

"Kasvusta kertovat tilastot ovat mieluista luettavaa. Selvää on ainakin se, että Lappi matkakohteena houkuttelee nyt turisteja ja matkailumarkkinointi on alkanut purra. Lentoliikenne pohjoiseen on lisääntynyt ja lentoasemilla olemme valmiita nostamaan Suomea tolpilleen", toteaa Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen.

 Lähtömaista ylivoimaisesti eniten vaihtomatkustajia tuli Japanista, kun taas Kiinasta, Hongkongista ja Singaporesta saapuneiden määrän todettiin kasvaneen eniten.

Muualta matkailualalta saadut viimeaikaiset lukemat tukevat Finavian tilastoja. Tuoreimpien tilastojen mukaan aasialaisten yöpymiset Suomessa kasvoivat viime vuoden aikana yli 20 prosenttia. Kiinalaisten yöpymiset Suomessa kasvoivat jopa 40 prosenttia.

Finavia on valmistellut Lapin lentoasemia lentoliikenteen ja matkustajamäärien kasvulle. Terminaalien matkustuskokemusta on parannettu ja sujuvuutta lisätty Kittilässä, Rovaniemellä sekä erityisesti Ivalossa. Lentoliikennealueet on peruskorjattu Ivalossa ja Kittilässä ja Rovaniemellä kiitotietyömaa alkaa toukokuussa 2016.


Kittilä tilauslentojen ykkönen - Ivalo nousi kiinalaisten suosioon


Joulukuun aikana pohjoiseen lensi 19 prosenttia enemmän tilauslentoja kuin vuotta aikaisemmin. Isoimmat lukemat saavutti Kittilä: 171 tilauslentoa, joka tarkoittaa yli 21 prosentin kasvua.

Tilauslentoliikenne kasvoi joulukuussa Enontekiöllä 9,5 prosenttia, kun lentoja oli 56.  Ivalossa 32,2 prosenttia, kun lentoja oli 78. Kittilässä kasvua oli 21,3 prosenttia ja lentoja 171, Rovaniemellä kasvua oli 20,3 prosenttia, kun lentoja oli 160. Ainoa kasvun kelkasta pudonnut lentoasema oli Kuusamo, jossa tilauslentomäärä laski 23 prosenttia, kun lentoja ole enää kymmenen.

Matkustajamäärissä ennätyslukemiin ylsi Ivalon lisäksi Rovaniemen lentoasema 478 347 matkustajallaan, jossa on kasvua edellisvuoteen kahdeksan prosenttia. Rovaniemen lentoasema valittiin 2015 vuoden lentoasemaksi.

Lapin lentoasemien matkustajamäärä rikkoi miljoonan rajapyykin vuonna 2015. Edellisen kerran Lapissa oltiin yli miljoonan matkustajan vuosivauhdissa vuonna 2008. Vuoden 2015 matkustajamäärä oli 1 007 011 (973 953 vuonna 2014). Finavian Lapland Airports -brändin alle kuuluvia lentoasemia ovat Enontekiö, Ivalo, Kemi-Tornio, Kittilä, Kuusamo ja Rovaniemi.

Ivalo_Airport_terminalYksi suurimmista kasvualueista kiinalaisturistien kohdalla on Ivalon lentoaseman ympäristö. Tilastokeskuksen ennakkotiedoista selviää, että kiinalaisten yöpymiset kasvoivat Inari-Saariselän alueella viime vuonna jopa 70 prosenttia.

Ivalon lentoaseman vuosi olikin erinomainen, sillä se ylsi matkustajamäärässä kaikkien aikojen ennätykseen: 155 208 matkustajaa, jossa oli kasvua yhdeksän prosenttia edellisvuoteen nähden.

"Ne ovat kovia kasvuprosentteja, mutta Lapissa on edelleen paljon kasvupotentiaalia. Yhteistyössä on voimaa, minkä vuoksi meidän kaikkien on puhallettava yhteen hiileen markkinoidessamme tuntematonta Suomea ja eksoottista Lappia valtavalle aasialaisyleisölle", Savolainen sanoo.

Lue myös: