Lauantaina Suomen ilmatilassa Hangon lounaispuolella kävi venäläinen Antonov An-26

AN26net_SAFRajavartiolaitos on saanut päätökseen 23. elokuuta kello 18.52 sattuneen epäillyn alueloukkauksen tutkinnan. Venäläisen valtion ilma-aluksen epäiltiin tuolloin käyneen Suomen ilmatilassa Hankoniemen lounaispuolella. Rajan tutkimusten perusteella kyseessä oli mitä ilmeisemmin Antonov An-26.

Esitutkinnassa selvinneiden seikkojen perusteella idästä saapunut Suomenlahden päällä kansainvälisessä ilmatilassa lentänyt kone on mitä ilmeisimmin väistänyt etelästä saapunutta ukkosrintamaa.

Tässä yhteydessä se oli tullut Suomen ilmatilaan lauantaina 23. elokuuta kello 18.52 Kemiönsaaren kunnan eteläisellä merialueella. Ilma-alus kävi syvimmillään noin kuusi kilometriä Suomen puolella. Se poistui maamme ilmatilasta etelän suuntaan klo 18.56.

Ilma-alukseen oltiin yhteydessä radioteitse Suomen aluelennonjohdosta ennen koneen saapumista Suomen ilmatilaan. Venäläiselle ilma-alukselle ilmoitettiin, ettei sillä ole lupaa lentää ilmatilaan. Antonovin miehistö ei reagoinut aluelennonjohdon ohjeeseen.

Rajavartiolaitoksen esitutkinnan perusteella alueloukkausta voi pitää kiistattomana. Ukkosrintaman väistämisen lisäksi koneen ohjaajan välinpitämättömyyden epäillään olleen syynä.

Venäläisen uutistoimisto RIA Novostin mukaan maan puolustusministeriö kiisti sunnuntaina tiedot Suomen ilmatilassa käymisestä. Sen mukaan venäläinen sotilaskuljetuskone oli lauantaina normaalilla lennolla Pietarista Kaliningradiin. Kone olisi kuitenkin lentänyt  ennaltamääriteltyä reittiään.

Suomenlahdella on suhteellisen kapea kansainvälinen ilmatila. Venäläiset lentävät säännöllisesti mm. huoltolentoja Liettuan ja Puolan välissä olevaan Kaliningradin enklaavin tukikohtaansa.

Itämeren yllä kansainvälisessä ilmatilassa lentää jatkuvasti myös muiden valtioiden signaalitiedustelukoneita ja sotilasilma-aluksia.

Antonov An-26 on kahdella potkuriturbiinimoottorilla varustettu kuljetuskone, joka teki ensilentonsa Neuvostoliitossa vuonna 1969. Koneesta on lukuisia erilaisia versioita.

Lue myös: