Lennon MH17 turmakoneen osia kerätään Ukrainassa - satelliittikuva alasampumisesta manipuloitu

MH17__cockpitwindow_dutchaviationsafetyboardMalaysia Airlinesin alasammutun lennon MH17 Boeing 777 -koneen osien kerääminen maastosta on käynnistynyt Ukrainassa. Hollannin onnettomuustutkintakeskus aloitti 16. marraskuuta työn kappaleiden kuljettamiseksi Hollantiin. Onnettomuustutkijat aikovat rekonstruoida osan lentokoneesta.

Osien keräämisoperaation odotetaan kestävän useita päiviä. Sen kestoon vaikuttavat mm. turvallisuustekijät, joita arvioidaan jatkuvasti.

Koneen jäänteet kerätään turmapaikan lähistölle, josta ne kuljetetaan Harkovaan ja edelleen Hollantiin. Kuljetustapaa tai aikataulua ei ole vielä julkistettu.

Syyskuussa julkaistu väliraportti vahvisti, että  Malaysian Airlinesin lennon MH17 Boeing 777-200ER -koneen (9M-MRD) tuhosi koneen ulkopuolelta tullut isku. Kone ammuttiin alas 17. heinäkuuta.


Tutkinta jatkuu myös netissä

Venäjä ja Ukraina osoittelevat syyttävällä sormella toisiaan. Ukraina väittää venäläismielisten kapinallisten ampuneen koneen alas Buk M1 -ohjuksella ja Venäjä puolestaan sanoo ukrainalaishävittäjän ampuneen koneen alas.

767_boeingNettiyhteisö on tutkinut turmanaikaisia videoita ja valokuvia ja tehnyt niistä omia johtopäätöksiään. Analysoidun materiaalin perusteella alueelle olisi siirretty BUK-ilmatorjuntakalustoa ja venäläismedian esittämät hävittäjäkuvat on todettu väärennetyiksi.

Satelliittikuvaksi väitetyssä otoksessa ei ole Malysia Airlinesin Boeing 777, vaan konevalmistajan lehdistömateriaalista lainattu kuva 767-koneesta (vasemmalla).

Aiemmin myös ehdittiin väitettää, että MH17:n olisi ampunut alas Suhoi Su-25 -rynnäkkökone. Satelliittikuvamanipulaatiossa on kuitenkin Su-27. Kuvan pilvet ovat yhteneväisiä Google Mapsista löytyvän alueen satelliittikuvan kanssa.

Ison työn kuvamateriaalin analysoimiseksi on tehnyt suomalainen kansalaisjournalisti ja asiantuntija Veli-Pekka Kivimäki.

Bellingcat.com: Russian State Television Shares Fake Images of MH17 Being Attacked

Bellingcat.com: Exploring the MH17 Linked Buk Convoys in Ukraine and Russia with Mapbox

Lue myös: