Lentoasemia suljetaan kansainväliseltä liikenteeltä - Helsinki-Vantaa, Turku ja Maarianhamina ovat auki

HEL_Twr_logo_2017_1(päivittynyt 21.20) Valtioneuvosto kertoi tiedodustilaisuudessaan, että Suomen lentoasemaverkostosta vain kolmelle lentoasemalle sallitaan kansainvälinen lentoliikenne. Ainoastaan Helsinki-Vantaa, Turku ja Maarianhamina voivat ottaa vastaan kansainvälisiä lentoja. Lennonvarmistusyhtiö ANS Finland turvaa lennonjohtopalveluiden jatkumisen.

Suomeen saapuvaa lentoliikennettä rajoitetaan, kun kansainvälinen lentoliikenne rajataan vain Helsinki-Vantaan, Turun ja Maarianhaminan lentoasemille. Rajaliikenteen rajoitukset tulevat voimaan 19. maaliskuuta puoliltaöin ja on voimassa 13. huhtikuuta saakka.

Rajavartiolaitos täsmentää, että vaikka rajaliikennettä valmistaudutaan rajoittamaan on kotiinpaluu aina mahdollinen Suomen kansalaiselle. Rajanylityspaikat toimivat toistaiseksi normaalisti.

Suomessa olevat ulkomaiset matkailijat voivat poistua maasta. Suomessa asuvilla tarkoitetaan Suomessa oleskeluoikeutensa rekisteröineitä EU-kansalaisia ja heidän perheenjäseniään sekä oleskeluluvalla Suomessa oleskelevia kolmannen maan kansalaisia.

Myös EU-kansalaisten ja muussa EU-maassa pysyvällä oleskeluluvalla oleskelevien paluu Suomen kautta kotimaahansa sallitaan, huomioiden henkilön terveydentila.

Rajavartiolaitoksen mukaan toimenpiteet rajanylitysliikenteessä toteutetaan Schengenin rajasäännöstön ja rajavartiolain perusteella.Suomen sisä- ja ulkorajoille palautetaan sisärajavalvonta ja henkilöliikennettä sisärajoilla rajoitetaan. Pohjoismaissakin matkustavalla henkilöllä on velvollisuus pitää mukanaan virallinen henkilöllisyystodistus tai passi.

Rajaliikenne on vähentynyt selvästi muiden maiden tekemien rajoitusten ja koronaepidemian takia. Itärajalla henkilöliikenne on vähentynyt 20 % ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla 40 % viimeisen viikon aikana.

Valtioneuvosto suosittelee suomalaisille matkailijoille välitöntä paluuta Suomeen.

"Määräykset tarkoittavat sitä, että lentoliikenne vähenee dramaattisesti tai lähes loppuu tilapäisesti. Arviot matkustajamäärien vähentymisestä liikkuvat joka tapauksessa useissa miljoonissa. Finavia tekee kaikkensa, jotta koronaviruksen leviämistä voidaan hillitä ja jotta voimme turvata henkilöstön ja matkustajien hyvinvoinnin", sanoo lentokenttäyhtiö Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki.

Lentoliikenteen voimakas väheneminen vaikuttaa myös lennonvarmistuspalveluiden kysyntään ja resursointiin. ANS Finland pyrkii turvaamaan valtion ilmailun jatkuvuuden kaikissa olosuhteissa, että yhteiskunnan kannalta välttämätön ilmailu mahdollistetaan. 

Lennonjohtotoimintojen jatkuvuus turvataan yhtiön sisäisillä järjestelyillä sekä yhteistyössä Ilmavoimien kanssa.

Kotimaan lentoja Suomessa lentävät huhtikuussa ainakin Finnair ja Norwegian. Myös Ilmavoimat operoi normaalisti ja ei-kaupallinen liikenne on edelleen sallittua.

Päivitys 21.20: lisätty  laajemmin tietoa Rajavartiolaitoksen toimista.