Lentoliikenteen työtaistelut voivat haitata kymmenien tuhansien matkoja ensi viikolla

Finnair_planesIlmailualan Unioni IAU sekä Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY ovat ilmoittaneet työtaistelutoimista, jotka toteutuessaan häiritsisivät  lentoliikennettä 19.–20. toukokuuta. Varsinaisten lakkojen piirissä on vain muutamia kyseisten järjestöjen jäseniä mutta tukilakkojen myötä lakon piiriin joutuisi kiistan ulkopuolisia lentoyhtiöitä Helsinki-Vantaalla. Finnair on jo varoittanut matkustajiaan mahdollisesta lakosta.

Työtaisteluilla IAU ja SLSY pyrkivät  saattamaan Finavian tytäryhtiössä Airprossa voimaan yleissitovan työehtosopimuksen, joka on IAU:n ja työntantajapuolen sopima. Tällä hetkellä Airprossa noudatetaan halvemman kustannustason työehtosopimusta, joka on voimassa vuoteen 2017 saakka.

Kiistan osapuolet ovat neuvotelleet jo useita kertoja valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla. Seuraavan kerran sovittelua on määrä jatkaa tänään perjantaina 15. toukokuuta kello 13.00.

Työtaistelun toteutuessa  vaikutukset voivat näkyä lentomatkustajille muun muassa viivästyneinä matkatavaroiden toimituksina, lentojen myöhästymisinä tai lentojen peruuntumisina. Finavia arvioi, että työtaistelulla voi olla vaikutuksia jopa kymmenien tuhansien matkustajien matkoihin. Lentoyhtiöt tarkentavat parhaillaan suunnitelmiaan työtaistelun mahdollisista vaikutuksista.

Työtaisteluiden kohteena olevat maahuolintayhtiöt tekevät kaikkensa työtaistelun vaikutusten minimoimiseksi yhdessä lentoyhtiöiden ja lentoasemaoperaattori Finavian kanssa, jotta lentoja voitaisiin operoida mahdollisimman normaalisti.

Mikäli IAU ja SLSY eivät peru työtaisteluaikomuksiaan ja lakot lentoliikenteessä toteutuisivat 19.‒20. toukokuuta, matkustajia pyydetään seuraamaan lentoyhtiöiden ja matkanjärjestäjien tiedotusta ja ohjeita.  Ajantasaiset lentotiedot voi tarkistaa myös Finavian verkkosivuilta. Finavia tehostaa tiedonjakoa lisäksi terminaaleissa ja sosiaalisessa mediassa.

Työtaistelut  voivat olla vahingollisia lentoliikenteen kilpailukyvylle Suomessa, jonkatavoite olla johtava lentoliikenteen solmukohta Euroopan ja Aasian välillä.

"Tavoite voi vaarantua, jos kansainvälisen liikenteen palveluvarmuus työtaisteluiden takia heikkenee. Tällä olisi laajoja heijastusvaikutuksia Suomessa käytössä oleviin lentoyhteyksiin sekä alan tarjoamiin työpaikkoihin", sanoo Finavia tiedotteessaan.

Lue myös: