Lentoliikenteen vauhdikas kasvu jatkui elokuussa Finavian lentoasemilla

Lentoliikenteen vauhdikas kasvu on jatkunut kesällä. Liikenne on kasvanut tänä vuonna erityisesti Helsinki-Vantaan lentoaseman lisäksi Oulussa ja Lappeenrannassa. Tammi-elokuussa kasvua tuli koko Suomessa 17,4 prosenttia ja se on kansainvälisestikin mitattuna hyvää luokkaa. Nopea kasvu on perustunut lisääntyneeseen tarjontaan.

Markkinoille on tullut uusia toimijoita, kuten Norwegian, American Airlines ja uusimpana Flybe. Jo aikaisemmin Suomeen liikennöineet lentoyhtiöt ovat lisänneet reiteillään lentojen määriä. Erityisesti Aasian liikenteen kasvu näkyy positiivisesti Helsinki-Vantaan matkustajamäärissä. Myös muilla Finavian lentoasemilla ovat matkustajamäärät nousseet.

- Runsaampi tarjonta niin verkosto- kuin halpalentoyhtiöillä on tuonut tervettä kilpailua markkinoille. Matkustajille se on näkynyt muun muassa edullisemmissa hinnoissa, sanoo Finavian asiakkuus- ja markkinointijohtaja Kimmo Ruotsalainen.

Helsinki-Vantaalla matkustajamäärä on ollut myös tuntuvassa kasvussa. Tammi-elokuussa kasvua on tullut 17 prosenttia edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna ja elokuussa 12,9 prosenttia. Suuri osa kasvusta selittyy vaihtomatkustuksen lisääntymisenä Helsinki-Vantaalla

– Vaihtomatkustajien osuus Helsinki-Vantaalla on tänä päivänä 28 prosenttia kaikista matkustajista ja siihen satsaamme lentoasemalla yhä lisää. Helsinki-Vantaalla on vahva asema Euroopan ja Aasian välisessä vaihtomatkustuksessa hyvän sijaintinsa ja nopeiden koneenvaihtomahdollisuuksien ansiosta, Ruotsalainen sanoo.

Toukokuusta alkaen Helsinki-Vantaalta on ollut päivittäinen suora yhteys Singaporeen. Lisäksi uusi kohde Chongqing Kiinassa avataan keväällä 2012.

Helsinki-Vantaan lisäksi matkustajamäärät ovat kasvaneet voimakkaasti Oulun ja Lappeenrannan lentoasemilla. Niissä lentoliikenne on lisääntynyt kymmeniä prosentteja. Oulussa lentoliikenne on kasvanut vuoden 2011 aikana 38 prosenttia ja Lappeenrannassa peräti 100 prosenttia. Oulussa matkustajaluvut ennustetaan nousevan tänä vuonna ennätyksellisesti yli 900 000 ja Lappeenrannassa 120 000.

- Finavia seuraa tiiviisti sitä, mihin suuntaan markkinatilanne loppuvuonna kehittyy. Euroopan ja maailman markkinoilla tapahtuvat muutokset voivat heijastua nopeasti lentoliikenteeseen ja kasvu tullee loppuvuodesta olemaan maltillisempaa.

Finavia on vahvasti sitoutunut via Helsinki strategiaan ja uskoo, että Aasian ja Euroopan välinen liikenne kasvaa jatkossakin.