Lentosääpalvelut Helsinki-Malmilla muuttuvat - 6.-8. maaliskuuta luotettava tuulipussiin

HF_Finavia_pois_rwy36_1Helsinki-Malmin lentokentän säähavaintolaitteisiin tehdään 6. - 8. maaliskuuta muutoksia, joilla on vaikutuksia METAR- ja TAF-säätietoihin sekä ATIS-lähetykseen. Mainittuna aikana Malmin säähavaintolaitteet ovat kokonaan tai osittain pois käytöstä, jolloin esimerkiksi tuulen suunnan näkee ainoastaan tuulipussista.

Nykyiset Helsinki-Malmin (EFHF) METAR- ja TAF-sääsanomat poistuvat (METeorological Aerodrome Report ja Terminal Aerodome Forecast).

Tilalle tulee AWS-METAR (Automated Weather Station), joka on tarkoitus saada Ilmatieteen laitoksen Ilmailusää-sivulle mahdollisimman pian muutoksen jälkeen. Uuden AWS-METAR:in tunnus on ILHF.

Virallisten ICAO-lentosäätuotteiden lisäksi Ilmatieteen laitoksen Ilmailusää-sivustolla näytetään myös täydentäviä säätuotteita (AWS-METAR:t ja säämallin dataa).

AWS-METAR:n automaattinen havainto perustuu Ilmatieteen laitoksen pintasäähavaintoverkon asemiin, joilla on tarvittava instrumentointi tuottaa METAR-havaintomuotoista tietoa paikan sääoloista.

Näitä havaintoja ei tule käyttää samalla painoarvolla kuin virallisia lentosäähavaintoja vaan ne ovat lähinnä lisäinformaatiota säästä lentäjille tutussa sanomamuodossa

Siten ne eivät sovellu viralliseen lennonvalmisteluun ja AWS-METAR on merkitty epäviralliseksi tuotteeksi. Vastuu sivustolla näkyvien säätietojen käytöstä on ilma-aluksen päälliköllä.

Myös Helsinki-Malmin ATIS-lähetys (Automated Terminal Information Service) radiojaksolla hiljenee joksikin aikaa. Lentokenttäyhdistys tekee kuitenkin töitä, että ATIS saadaan mahdollisimman pian takaisin toimintaan.

Katkoksen aikana lähimmät säähavainnot saat Helsinki-Vantaan METARista (EFHK) sekä Kumpulan AWS-METARista (ILZD). Lähin TAF-sääennustetta tarjoava lentokenttä on jatkossa Helsinki-Vantaa.

Joka tapauksessa on hyvä kuitenkin muistaa, että Helsinki-Vantaan ja Malmin sääolot voivat poiketa paljonkin toisistaan.

Finavia poistui Helsinki-Malmilta vuoden vaihteessa ja luovutti sen Helsingin kaupungille. Nyt lentotoimintaa pyörittää Malmin lentokenttäyhdistys ry.

Virallisten Ilmatieteen laitoksen EFHF-sääpalvelujen poistuminen johtuu siitä, että Rajavartiolaitos siirsi toimintansa maaliskuun alussa lopullisesti Malmin tukikohdastaan Helsinki-Vantaalle. T.T.