Lentoyhtiöiden turvallisuusnäkymät esillä Helsingin siviili-ilmailun turvallisuuskonferenssissa

(päivittynyt klo 13.46) IMG_20191104_130345Euroopan unionin lentoturvallisuusviraston (EASA) siviili-ilmailun turvallisuuskonferenssi käynnistyi Helsingissä. Kaksipäiväisen konferenssin aiheena on erityisesti kaupallisen ilmakuljetuksen turvallisuus. Tilaisuus on yksi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tapahtumista.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom sekä European Union Aviation Safety Agency EASA järjestävät Helsingissä 4.-5.11.2019 EASA Annual Safety Conference -tapahtuman. Konferenssin aihealueena on Airline operational safety: a vision for the future eli kaupallisen ilmakuljetuksen turvallisuus.

Ky_2019Euroopan unionin lentoturvallisuusvirasto EASA:n siviili-ilmailun vuosittainen turvallisuuskonferenssi tuo Euroopan lentoturvallisuudesta vastaavat tahot Helsinkiin.Konferenssiin osallistuu kaikkiaan noin 250 ilmailualan ammattilaista 30 eri maasta.

 Tervetuliaispuheen tilaisuudessa pitää Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin valtiosihteeri Mikko Koskinen. Varsinaiset avauspuheenvuorot pitävät EASA:n johtaja Patrick Ky ja Suomen Traicomin ilmailujohtaja Pekka Henttu.

Henttu_2019”Tarkoituksenamme on löytää suuntaviivat sille, miten varmistamme turvallisen ja kestävän lentotoiminnan yhä haastavammassa ympäristössä. Itse näen saumattoman yhteistyön ja luottamuksen kulmakivinä, joiden pohjalta lentoturvallisuutta tulee kehittää ja rakentaa kunnianhimoisesti kaikilla tasoilla”, toteaa ilmailujohtaja Pekka Henttu, joka isännöi konferenssia yhdessä EASAn pääjohtajan kanssa.

"Keskitymme kaupallisen ilmakuljetuksen turvallisuuden ja matkustajien turvallisuuden eteen. Jos epäonnistumme tulee se näkymään kuluttajien käyttäytymisenä. Olemme oppineet, että mikä on hyvin tänään ei ehkä ole tarpeeksi enää huomenna. Tulevina vuosia käyttöön tulee paljon teknologiaa ja digitalisaatiota. Ne eivät kuitenkaan ole lääke kaikkeen vaan tuovat myös uusia uhkia selätettäviksi", avasi Henttu.

Manner_safetyspeech"Viisi panelistia ja 28 kokenutta ilmailijaa haastaa pian toisiaan sekä haastaa tulevaisuuden näkymiä. Toivottavasti myös yleisö haastaa panelisteja", käynnisti Henttu konferenssin.

Avauspäivänä pääpuheenvuoron pitää Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner, joka arvioi siviili-ilmailun nykyistä turvallisuustilannetta sekä vaatimuksia tulevaisuudelle.

"Turvallisuus on jossain muodossa aina mukana keskusteluissa. Niin sen pitääkin olla turvallisuusvetoisella ilmailualalla. Turvallisuus tehdään joka päivä ja joka lennolla. Olemme lentoyhtiönä niin turvallinen kuin viimeinen lentomme", avaa Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.

Manner_safetyspeech_1"Teknologiselle kehityksellä ja inhimillisten tekijöiden ymmärtämisellä on iso osa lentoturvallisuuden kehittymisessä. Turvallisuudenhallintajärjestelmät ovat tehneet myös oman osansa".

"Vuosi 2018 on kaikille hyvä muistutus, ettei vuoden 2017 vähäinen kuolonuhrien määrä tule itsestäänselvyytenä. Lentojen, lentokoneiden, matkustajien, osapuolten ja tietojärjestelmien määrä kasvaa. kovaa vauhtia", jatkaa Manner.

"Ilmastokysymys on iso. Kestävän ilmailun haasteena ja hiilijalanjäljen vähentämisessä teknologiset ratkaisut tulevat olemaan pääosassa. Emme kuitenkaan saa vaarantaa turvallisuutta uuden teknologian myötä", täsmentää Manner.

Manner_safetyspeech_2"Turvallisuudesta huolehtiminen vaatii johtamista ja johtaminen on ongelmien ratkaisua. Pitää myydä enemmän, alentaa kustannuksia ja investoida tulevaan sekä huolehtia, että onnettomuuksia ei tule."

Manner tiivisti puheensa päätteeksi avaimet lentoturvallisuuteen. Niitä ovat oikea asenne, kunnollinen sitoutuminen ja terve raportointikulttuuri.

Kaksipäiväisen konferenssin paneelikeskusteluissa mukana ovat oman alansa ammattilaiset ja aiheina ovat talvioperointi, kasvava digitalisaatio sekä tekoäly, SMS-turvallisuudenhallintajärjestelmä, lentokoneiden vuokraustoiminta sekä tulevaisuuden näkymät alalla.

Paneelikeskusteluiden osallistujat edustavat mm. Finnairia, Finaviaa, Traficomia, EASAa, Airbusia, Cityjetiä, SAS:ia, Easyjetiä, GECASia, Euroopan komissiota, CANSOa ja ECA:ta.IMG_20191104_111235

 

 IMG_20191104_140227

 

 

 

 

Päivitys kello 13.46: Lisätty ilmailujohtaja Hentun ja Finnairin toimitusjohtaja Topi Mannerin puheita.