Maavoimat selvittää pienten micro- tai miniUAS-järjestelmien hankkimista

Orbiter_cooling_1Maavoimat kehittää joukkojen tiedonhankintakykyä ja selvittää markkinoilta sopivia lennokkijärjestelmiä. RFI:n eli tietopyynnön (Request for Information) mukaan kyseessä olisi NATO UAS-luokituksen (Unmanned Aerial Systems) luokan 1 micro- tai miniUAS-järjestelmä. Kyseessä olisi kokonaan uudenlainen suorituskyky maavoimille.

Maavoimat on aloittanut hankkeen, jonka tavoitteena on parantaa lennokkijärjestelmän avulla joukkojen tiedustelun, valvonnan ja maalinpaikannuksen suorituskykyjä. Hankkeella parannetaan joukkue- ja komppaniatason joukkojen reaaliaikaisen tilannekuvan muodostamiskykyä ja johtamiskykyä. Myös Meri- ja Ilmavoimat osallistuvat Maavoimien johtamaan hankkeeseen.

Tietopyyntö julkaistiin 10. toukokuuta ja vastauksia odotetaan 5. kesäkuuta 2020 saakka. Hankkeen valmistelu jatkuu saatujen tietojen analysoinnilla sekä myöhemmin mahdollisella testisarjan hankinnalla. Mahdollisen hankinnan yksityiskohdat tarkentuvat myöhemmin.

Ensivaiheessa valmistajalta odotetaan tietoja mm. hyötykuorman kuljetuksesta, säärajoitteista, lähellä lentävien samanlaisten laitteiden maksimimäärä eli parveilu sekä toiminta GPS:llä ja ilman sitä.

"Kehitämme toimintaamme pitkäjänteisesti, ja olemme tehneet lennokkitutkimusta sekä seuranneet alan kehitystä aktiivisesti jo pidempään. Nyt tarkoituksena on ensiksi selvittää markkinoilta joukoillemme sopivia lennokkivaihtoehtoja, analysoida vaihtoehdot ja jatkaa hankinnan valmistelua", toteaa jalkaväen tarkastaja eversti Rainer Peltoniemi Maavoimien esikunnasta.

Maavoimilla on nykyisin käytössään ainakin Aeronautics Orbiter 2B Mini UAS sekä Ranger -tiedustelulennokkeja ja muita kaupallisia pienempiä järjestelmiä.

Lue myös: