Maavoimien NH90-kopterit Night Hawk -erikoisjoukkoharjoituksessa Tanskassa

UTJR_tanska_3_puolustusvoimat_lpKansainvälinen Night Hawk 2016 -erikoisjoukkoharjoitus on käynnissä Tanskassa. Suomesta mukana on maa- ja merivoimien henkilöstöä ja NH90-helikoptereita. Suomalaiset osallistuvat Night Hawk 2016 -harjoitukseen 26. syyskuuta - 6. lokakuuta.

Utin jääkärirykmentin Helikopteripataljoona sekä Rannikkoprikaatin Erikoistoimintaosasto osallistuvat parasta aikaa noin 70 hengen vahvuisella osastolla Nato-johtoiseen erikoisjoukkoharjoitukseen Tanskassa. Pääkalustona on kolme maavoimien NH Industries NH90- kuljetushelikopteria sekä kaksi merivoimien RHIB-venettä (Rigid Hulled Inflatable Boat).

UTJR_tanska_1_puolustusvoimat_lpHarjoitus kehittää osallistuvien ammattisotilaiden suorituskykyjä kansallisessa puolustuksessa, mutta myös kansainvälisissä tehtävissä.

Kyseessä on kolmas kerta, kun suomalaiset ovat mukana noin kahden vuoden välein järjestettävässä Night Hawk -harjoituksessa. Harjoitus on kasvanut huomattavasti vuosista 2009 ja 2011, jolloin suomalainen helikopteriosasto osallistui siihen.

UTJR_tanska_2_puolustusvoimat_twTänä vuonna harjoituksessa on mukana noin 2500 erikoisjoukkosotilasta sekä lähes 50 ilma-alusta 13 eri maasta. Harjoitusalueena on koko Tanska.

Utin jääkärirykmentin helikopteriosasto on tähän mennessä harjoitellut yhdessä muiden osallistujamaiden kanssa sekä suorittanut kolme vaativaa erikoisoperaatioita yhdessä tanskalaisten, liettualaisten, hollantilaisten ja puolalaisten kanssa. Merivoimien taistelusukeltaja- ja veneryhmät ovat osallistuneet harjoituksen merellisiin operaatioihin.

Harjoitusta varten laadittu toiminnallinen kehys noudattelee viimeaikaisia kansainvälisiä kriisinhallintaoperaatioita. Tehtävät toteutetaan pääsääntöisesti pimeänä vuorokauden aikana. Seuraavissa operaatioissa keskeisiä toimijoita suomalaisten lisäksi ovat ruotsalaisten ja yhdysvaltalaisten erikoisilmaelementit.

Lue myös: