Mediatalon drone kuvasi Nordean ikkunan takana tulosjulkistuksen aikaan

Drone_1(uutinen päivittynyt) Pörssiyhtiö Nordea julkisti helmikuussa tilinpäätöksensä. Samana päivänä yhtiön pääkonttorin ikkunan taakse ilmaantui kameralla varustettu drone eli ilmeisesti kauko-ohjattu nelikopteri. Tapauksesta kertoo Nordean viestintäjohtaja Kati Tommiska yhtiön Finanssimaailma-blogissa. Kyseessä oli YLE:n drone.

"Kun tulos oli saatu ulos, aloimme valmistella pörssitiedotetta, joka julkistettiin aikaisin seuraavana aamuna. Yht’ äkkiä konserniviestinnän tiloihin tulee kollegani samasta kerroksesta ja sanoo, että kerroksen ikkunan takana on drone. Lähimmillään kahden metrin päässä ikkunasta – paikallaan", Tommiska kirjoittaa.

"Drone kuvasi yhteensä noin puolen tunnin ajan, välillä kauempaa ja välillä hyvin lähellä ikkunoita."

Nordealaiset saivat jotenkin selville, että dronea ohjataan Teollisuuskadun varrelle pysäköidystä autosta. Vartijan mentyä paikalle auto lähti pois, mutta rekisteritunnuksen perusteella se kuului mediatalolle.

"Onko ihan ok, että pörssiyhtiön ikkunoiden taakse tullaan kuvaamaan – kerroksessa, joka on suljettu jopa suurimmalta osalta omaa väkeä eli jonne pääsevät vain ne, joille on myönnetty sinne kulkulupa?"

Tapaus herättikin runsaasti kysymyksiä yrityksessä. Mitä drone oli mahdollisesti kuvannut ikkunoiden läpi? Myös työntekijät kokivat yksityisyyttään loukatun.

"Asia vaivasi mieltä sen verran paljon, että emme voineet jättää asiaa selvittämättä. Lopulta päädyimme pyytämään lausunnon Julkisen sanan neuvostolta, jotta olisimme saaneet ohjenuoran dronejournalismin varalle jatkoa varten. Se ei valitettavasti onnistunut, kun JSN jätti asian käsittelemättä", Tommiska kirjoittaa.

Mikäli drone on tosiaan kuvannut ikkunoita läheltä, kyseessä vaikuttaisi olevan salakatselu, joka on kiellettyä. Toki kamerakopteri on saattanut kuvata myös jotain muuta kohdetta.

Päivitys kello 18.30: Helsingin Sanomien mukaan kyseessä oli YLE:n drone, joka oli kuvaamassa normaalia kuvituskuvaa Nordean pääkonttorista. T.T.

Helsingin Sanomien uutinen

Nordean Finanssimaailma-blogi