Merivartiosto: Älä ammu hätärakettia jos et ole hädässä - Super Pumaa voidaan tarvita tositehtävissä

Raja_HVP_ilmassaVuodenvaihteen juhlinnan lähestyessä Merivartiosto muistuttaa, että ilkivaltaisesti ammutut hätäraketit aiheuttavat kustannuksia yhteiskunnalle. Tälläisiä tapauksia on Suomen merialueella vuosittain noin kymmenkunta. Hälytyksiin lähtee usein myös Rajavartiolaitoksen H215 Super Puma -meripelastushelikopteri.

Raja_lento_H215_lennolla_inside_1Jokaiseen merellä havaittuun hätärakettiin reagoidaan täydellä vakavuudella ja oletetaan ihmishengen olevan vaarassa.

Hälytyksiin sidotaan resursseja, mukana on lähes aina Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopteri, partioita merivartioasemilta ja -laivoilta sekä muita merenkulkijoita ja viranomaisia.

  Pahimmillaan ilkivaltaisesti ammuttu raketti lisää viivettä todellisten hätätilanteiden avunsaantiin, koska resurssit on sidottu toisaalle. Tekijä joutuu korvaamaan turhista etsinnöistä aiheutuneet varsin suuret kustannukset valtiolle.


 Tällä kertaa vaarana myös heikot jäät

  Raja_Heikot_jaat_1Merivartiosto huomauttaa myös, että jäät ovat vuodenaikaan nähden vielä erittäin heikkoja kaikilla Suomen merialueilla. Perämeren pohjukkaa lukuun ottamatta merivesi on vielä suhteellisen lämmintä. Lämmin vesi yhdessä kovan tuulen kanssa heikentää jo syntynyttä jäätä. Mikäli jäälle on pakko mennä, korostuu omatoiminen varautuminen ja paikallistuntemus.

 Neuvoina jäälle suuntaaville Merivartiosto huomauttaa seuraavaa: älä mene jäälle yksin, pidä mukana kelluttavat, lämpöisenä pitävät pukineet, jäänaskalit sekä vesitiiviisti suojattu puhelin. Läheisille on hyvä antaa riittävästi tietoa suunnitellusta liikkumisestaan jääalueella, jotta pelastusyksiköt löytävät nopeammin mahdollisen hädässä olevan luokse.

 Lue myös: