Merivoimien korvettitilaus varmistui - hangaarissa drone, taistelujärjestelmä Saabilta

pohjanmaa_0919_muodostelma_merivoimatValtioneuvosto valtuutti yleisistunnossaan 19. syyskuuta Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen solmimaan merivoimien Pohjanmaa-luokan korvettien rakentamissopimuksen ja taistelujärjestelmän hankintasopimuksen. Aluksiin on aiemmin valittu kaksi uutta ohjustyyppiä sekä sukellusveneentorjuntaan soveltuva torpedo. Korvetteihin on tulossa valmius drone-operointiin.

Laivue 2020 -hankkeen myötä tilattavat alukset rakentaa Rauma Marine Constructions -konsernin (RMC Oy ja RMC Defence Oy) telakka Raumalla. Alusten kokonaiskustannus on 1 325,48 miljoonaa euroa eli hinta on noussut aiemmin arvioidusta. Vuoden kolmanteen lisätalousarvioon esitetään siksi 93,48 miljoonaa euroa.

pohjanmaa_info_0919Neljällä Pohjanmaa-luokan korvetilla korvataan seitsemän taistelualusta, joista aiempi miinalaiva Pohjanmaa on jo pois rivistä. Hämeenmaa-luokan miinalaivat ja Rauma-luokan ohjusveneet poistuvat 2020-luvun lopulla kun uudet alukset ovat palveluskäytössä.

Pohjanmaa-luokasta tulee lopullisen tiedon mukaan 114 metriä pitkä. Kyseessä on pisin sota-alus Suomessa koskaan. Uppouma on 3900 tonnia ja huippunopeus yli 26 solmua. Syväys on viisi metriä.

Alusten suomalaisia erityisvaatimuksia ovat kyky kulkea jäissä sekä miinakansi. Näiden sekä huoltovarmuussyiden takia korvetit haluttiin tilata kotimaisessa omistuksessa olevalta telakalta.

Alukset rakennetaan 2022 - 2025 ja täysi operatiivinen valmius saavutetaan 2028. Työllistävä vaikutus on 3600 henkilötyövuotta. Laivojen runkojen kustannus on noin 700 miljoonaa euroa.

Rauman telakalla alukset rakennetaan aluksi hallissa ja metallityössä voi olla mukana myös ulkomaisia rakentajia. Kun taistelujärjestelmiä aletaan asentaa, korvetit muuttuvat vaiheittain turvaluokitelluksi alueeksi ja työntekijöiltä vaaditaan vastava valtuutus.

Taistelujärjestelmän korvetteihin toimittaa Saab. Se tunnetaan nimellä 9LV (Luftvärn). Sama on käytössä jo merivoimien Rauma-luokan ohjusveneillä. Myös Hamina-luokan ohjusveneet saavat saman taistelujärjestelmän meneillään olevan peruskorjauksen aikana. Samaten Ruotsin Visby-luokan stealth-korveteissa on 9LV-järjestelmä.

9LV yhdistää Pohjanmaa-luokassa kaikki asejärjestelmät ja aluksen sensorit sekä tietovuon kautta ulkopuolelta tulevan datan. Näin luodaan tilannekuva ympäristöstä ja uhista.

ESSM_fridtjofnansen_2014_dvids_usnavy_netPohjanmaa-luokkaan on jo hankittu israelilainen Israel Aerospace Industries Gabriel -pintatorjuntaohjusjärjestelmä (PTO2020). Sillä kyetään vaikuttamaan myös maamaaleihin.

Pitkästä aikaa merivoimat saa käyttöönsä torpedoita. Saabin sukellusveneentorjuntaan tarkoitettu Torped 47 -torpedojärjestelmä on upouusi tuote. Torpedo kykenee itsenäisesti etsimään ja hakeutumaan vedenalaisiin maaleihin.

Korvettien ilmatorjunnasta vastaa niin ikään uusi ITO20-järjestelmä. Se koostuu Raytheonin RIM-162 ESSM -ilmatorjuntaohjuksista (Evolved SeaSparrow Missile) ja niiden VLS- laukaisinyksiköistä (Vertical Launch System). Yksikön jokaiseen kahdeksaan siiloon voidaan sijoittaa neljä ohjusta, joten kokonaismääräksi tulee 32.

Merivoimat on vuosien varrella julkaissut Laivue 2020-hankkeesta useita havainnekuvia, jotka ovat koko ajan muuttuneet tarkemmiksi. Nyt sopimuksen julkistamistilaisuudessa nähtiin tuorein versio (alla).

pohjanmaa_0919_merivoimatSen perusteella torpedolaukaisimet sijoittuvat miinakannelle, jonka yläpuolella on helikopterin laskeutumisalusta.

Kansirakenteessa on kannelle aukeava rullaovi, jonka takana olevaa hangaaria ei ole tarkoitettu varsinaisten meritoimintahelikopterien säilytykseen. Havainnekuvassa on tilaan on sijoitettu neliroottorinen drone-kopteri.

Helikopterikannen keskellä näkyy ympyrä. Se on mahdollisesti ritilä, johon helikopteri laukaisema vaijerin päässä oleva Claverham Decklock "harppuuna" voi lukittua. Yhdistelmällä voidaan vetää kopteri turvallisesti laskuun kovassakin merenkäynnissä.

Gabriel-pintatorjuntaohjusten kasetit sijaitsevat syvennyksessä yläkannella. ESSM-ohjusten siilosto on etukannella 57 mm Bofors -tykin ja komentosillan välissä. Tykit tulevat peruskorjattavilta Hamina-luokan ohjusveneiltä, jotka saavat uudet 40 mm tykit. Näin alusten paino kevenee, jotta myös niihin voidaan asentaa torpedojärjestelmä.

Kansirakenteen takakulmiin on sijoitettu kauko-ohjatut kevyet asejärjestelmät. Merivoimilla on jo käytössä tämän kaltaisia Saab Trackfire RWS -järjestelmiä (Remote Weapon Station) mm. Pansio-luokan miinalautoilla ja Jehu-luokan kuljetusveneillä.

Omasuojaa varten Pohjanmaa-luokan aluksissa on neljä Rheinmetall MASS -harhamaaliheitintä keulakannella ja hangaarin katolla. Saab CEROS 200 -maalinosoitusjärjestelmät on sijoitettu komentosillan päälle ja hangaarin katolle.

Saabin taistelujärjestelmään kuuluu myös aluksen massiivisen kokoiseen Saab Integrated Lightweight -mastoon integroitu Sea Giraffe -tutkajärjestelmä. Antennit ovat piilossa rakenteen sisällä. Ylimpänä on elektronisen tiedustelun antenneja. T.T.

 Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja: