Messerschmitt palaa Lappeenrantaan - maanäyttelyssä historian siipien havinaa

mt208_suomenilmailumuseoLappeenrannan kansainvälisen lentonäytöksen maanäyttelyssä nähdään viikonloppuna historian siipien havinaa, kun Suomen Ilmailumuseon Messerschmitt Bf 109 palaa Lappeenrantaan vajaan 70 vuoden tauon jälkeen. Lappeenranta International Airshow järjestetään 14. - 16. kesäkuuta. Pääesiintyjinä ovat taitolentoryhmä Royal Jordanian Falcons ja Ruotsin ilmavoimien JAS 39 Gripen.

Tunnukseltaan MT-208 oleva Messerschmitt Bf 109 -kone operoi mm. Lappeenrannan kentältä jatkosodan loppuvaiheissa saavuttaen neljä ilmavoittoa. Kone putosi vuonna 1946 mereen Porin edustalle, josta se on myöhemmin nostettu. Suhteellisen heikkoon kuntoon merivedessä hapettunut rungon etuosa on ollut näytteillä Suomen Ilmailumuseossa Vantaalla.

falcons2_jordanianfalconsMaanäyttelyssä nähdään myös Suomen Ilmavoimien aiempaa suihkuhävittäjäkalustoa: Karjalan Ilmailumuseon MiG-21BIS, Draken ja Gnat-suihkuhävittäjät siirretään museolta yleisön nähtäville. Myös museon Mil Mi-8 helikopteri on nähtävillä. Karjalan Ilmailumuseo pitää ovensa avoinna yleisölle lauantai-iltana.

Nykykalustosta maanäyttelyssä on Ilmavoimien Casa C-295M -kuljetuskone, F/A-18C Hornet, Hawk Mk51UG ja Mk 66, Ruotsin Ilmavoimien Saab JAS 39D Gripen, Maavoimien NH90 ja MD 500  –helikopterit sekä Vartiolentolaivueen kolme ilma-alusta. Esillä on myös suomalaisten lentokoulujen (Salpauslento, Patria Flight Training ja Suomen Ilmailuopisto), Lappeenrannan Ilmailuyhdistys ry:n ja yhteisöjen sekä yksityisten henkilöiden lentävää kalustoa. 

haloohelsinki_warnerPerjantaina 14. kesäkuuta ei ole varsinaista lentonäytöstä, mutta taivaalla tapahtuu, kun näytösvieraat harjoittelevat esityksiään ja lentonäytökseen saapuvia esiintyjiä ja omalla lentokoneella tulevia katsojia saapuu paikalle. Portit ovat perjantaina avoinna 12.00-18.00.

Virallinen ohjelma alkaa lauantaina 15. kesäkuuta kello 11.00 ja illan päätää AviaRock-tapahtuma. Sunnuntaina 16. kesäkuuta virallinen ohjelma alkaa kello 10.20.


LIAS 2013 näytösaikataulut