Model Expo 17 avautui - ilmailuhistoriaa, RC-koptereita ja FPV-lennätystä

ME17_ilmailumuseo_1Perjantaina 21. huhtikuuta avautunut Model Expo -tapahtuma kokosi pienoismalleista ja radio-ohjattavista kiinnostuneet Messukeskukseen. Esillä oli lennokkeja, helikoptereita, radio-ohjattavia autoja sekä pienoisrautateitä ja veneitä. Mukana tapahtumassa olivat myös Suomen Ilmailumuseot ja Suomen Ilmailuliitto.

Ilmailumuseot esittelivät toimintaansa Ilmailumuseoyhdistyksen BAE Systems Hawk Mk 51 -suihkuharjoituskoneen (HW-314) eturungon sisältävällä osastollaan. Ns. Hawk-kontti on ollut suosittu osasto eri messuilla, sillä se mahdollistaa istumisen oikean suihkuharjoituskoneen ohjaamossa. Konetyyppi on edelleen käytössä Suomen Ilmavoimilla.

ME17_SIL_simuKesän Suomi 100 -lentonäytös oli vahvasti esillä museoiden yhteisosastolla. Kaivopuisto Airshow tuo Helsingin edustalle merkittävän määrän ilma-aluksia 9. kesäkuuta. Mukana on mm. taitolentoryhmä Red Arrows.

Suomen Ilmailuliitto esitteli toimintaansa ja Ilmapartiota osastollaan, jossa pääsi kokeilemaan purjelentosimulaattoria. Esillä oli myös varjoliitoharrastus sekä Ilmailuliiton kesän 2017 päälentonäytös, joka järjestetään Seinäjoella 10.-11. kesäkuuta.

ME17_rakuRadio-ohjattavia lentokoneita, helikoptereita ja kamerakoptereita varten Model Expo -messuilla oli oma lennätysalueensa.

Lennätyspisteen vieressä toimintaansa esittelivät mm. Lennokkikerho Raku ry, RC-kopterit ry ja Keravan lennokkikerho KELKO jossa esillä olivat Suomen FPV-lennättäjät (First Person View). Ammattilaisilta nähtiinkin näyttäviä lento- ja rullaussuorituksia pitkin päivää.

ME17_suihkumoottori_1RC-kopteriharrastusta esittevällä osastolla messukävijät pääsivät kokeilemaan tietokonesimulaatiolla harrastusta aivan omatoimisesti. Jo 15 minuutin lennon jälkeen simuloidun helikopterin saa jotakuinkin pysymään hyppysissä.

Kalliin kopterin ensilentoa varten onkin syytä treenata ensin simulaattorilla, jonka hankintahinta ohjaimineen on reilun satasen luokkaa.

ME17_Santeri_Goblin_ilmassaRadio-ohjattavat helikopterit maksavat käytettyinä 350-450 euroa ja uuden Goblinin valmistaman perusmallin saa radioineen, akkuineen ja latureineen noin 1500 eurolla. Perjantaina ilmassa nähtiin myös noin 5000-6000 euron hintaluokassa oleva Goblin Urukay -kopteri.

Niitä nähdään lauantaina myös muodostelmalennossa. Luvassa on myös todella näyttävä sooloesitys, kun lentovuorossa on myös Goblinin oma RC-kopteriohjaaja.

RC-kopterit ry:llä on noin 390 jäsentä ja heidän nettifoorumillaan on lähes 4000 jäsentä. Erilaisten lennätystapahtumien joukossa harrastajilla on myös oma nopeuskisansa, jossa on lennetty tutkaan jopa yli 200 km/h nopeuksilla. Lähiviikkojen aikana 16kW sähkömoottorilla varustetulla kopterilla aiotaan Suomessa rikkoa jo 250 km/h raja.

ME17_FPV_1FPV-lennätyksessä kopteria tai lentokonetta lennätetään näköyhteyden sijasta analogisen videolinkin kautta lähetetyllä reaaliaikaisella videokuvalla. Digikuvan siirto aiheuttaisi vielä hieman viivettä, joka haittaisi merkittävästi lentokokemusta. Ohjaajalla on silmillään maski, johon lentolaitteen kamerakuva siirretään. Lennätysesitys oli erittäin vauhdikas.

FPV-lennätyksen alkuun pääsee FPV-Finlandin edustajan mukaan noin tuhannen euron panostuksella. Lajin harrastajia on Suomessa muutama sata.

ME17_ekatokaPerinteiset lennokit olivat myös mukana Model Expossa vaikkakin teknisempien laitteiden puristuksessa.

Suomen Lennokin mallistoa edustavat Eka ja Toka -perussiipilennokit ovat edelleen hyvä ja huokea aloitustapa kehittävälle ilmailuharrastukselle.

Junior siivet -messuosastolla oli esillä myös vuodelle 2017 kehitetty Suomi 100 -lennokki. 

Lennokkiharrastusta on edelleen tarjolla myös pääkaupunkiseudulla. Harrastus kehittää ilmailutietämyksen lisäksi myös kädentaitoja.

Ammattimaisten harrastajien keskuudessa RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems) -laitteita koskeva sääntely on tunnettua ja osastoilla jaettiin tieto myös muille. Esillä oli Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tuottamaa materiaalia lennätystä koskevista määräyksistä. Aihetta sivuttiin myös lennätysten aikaisissa juonnoissa.

ME17_legoturmaMessuilta saa helposti tietoa uusista harrastusmahdollisuuksista ja pääsee tapaamaan alan harrastajia. Myyntipisteissä oli tarjolla monenlaista ilmailutavaraa perinteisistä lennokeista nelikoptereihin.

Model Expossa järjestetään myös pienoismallirakentamisen työpajoja sekä erityinen lennokkipaja, jossa opastetaan lennokkirakentamisen maailmaan.

Model Expo on perjantaina 21. huhtikuuta avoinna kello 18 saakka. Messut ovat avoinna lauantaina 22. huhtikuuta kello 9-18 ja sunnuntaina 23. huhtikuuta kello 9-17. Model Expon lisäksi Messukeskuksessa on 21.-23. huhtikuuta samanaikaisesti myös Lapsimessut, Kädentaito, OutletExpo ja eläinystäväni -tapahtumat.

ME17_FPV_purettuME17_SIL_liitovarjoME17_suihkumoottori_1