NASAMS-järjestelmän pidemmän kantaman AMRAAM-ER -ohjusta testattu onnistuneesti (video)

AMRAAM_ER_raytheon_netRaytheon on onnistuneesti koelaukaissut pidemmän kantaman AMRAAM-ER -ohjuksen. Testi tehtiin Norjan Andøyassa. Uusi versio on tarkoitettu norjalaiseen NASAMS-ilmatorjuntaohjusjärjestelmään, joka on käytössä Suomessakin. Myös Ilmavoimien F/A-18 Hornetit käyttävät tutkahakuisia AMRAAM-ohjuksia. Raytheon uskoo, että ER-versio kiinnostaa nykyisiä NASAMS-käyttäjiä.

AMRAAM-ER (Advanced Medium Range Air to Air Missile - Extended Range) laajentaa NASAMS-järjestelmän torjuntaulottuvuutta merkittävästi. Kantama kasvaa 50 prosenttia ja korkeusulottuvuus peräti 70 prosenttia.

Suomessa ITO12 NASAMS II FIN (kuvassa alla) on korvaamassa venäläisen Buk M1 -ohjusjärjestelmän (ITO96). Etenkin Bukin korkeusulottuvuus oli merkittävästi parempi kuin mikä maasta laukaistavalla AMRAAM:lla kyetään saavuttamaan. Suomi onkin selvittämässä pidemmän kantaman ilmatorjuntajärjestelmän hankkimista, mutta kiinnostuksesta nimenomaan ER-ohjusversiota kohtaan ei ole tietoa.

amraam_nasams_ratheonER:ssä on aiemman AMRAAM-ohjuksen etuosa tutkineen ja taistelukärkineen. Moottori on sen sijaan suurempi ja se on peräisin Evolved Sea Sparrow Missile -ohjuksesta (ESSM).

Raytheon AIM-7 Sparrow on jo 50-luvulla kehitetty tutkaohjattu ilmataisteluohjus, josta muokattiin RIM-7 Sea Sparrow sota-alusten ilmatorjuntakäyttöön. RIM-162 ESSM on RIM-7:n pidemmän kantaman kehitysversio.

AMRAAM_ER_raytheon_youtubeRaytheonin mukaan näiden kahden jo tuotannossa olevan komponentin yhdistäminen tekee ratkaisusta edullisemman kuin kokonaan uusi ohjus.

NASAMS-laukaisualustassa on kuusi laatikkomaista koteloa ohjuksille. Uutta ER-versiota varten kotelointia on pidennetty noin 30 senttiä ja alustan ohjelmistoa on päivitetty tunnistamaan uusi ohjus, kertoo Defence News. Koeohjelmassa laukaisualustasta vain kolme ylintä ohjuskoteloa oli pidennetty (kuva yllä).

Norjan puolustusvoimien avustuksella Andøyan ammunta-alueella 31. elokuuta tehdyssä testissä käytettiin muunnetun laukaisualustan ohella järjestelmän normaalia AN/MPQ-64 Sentinel -maalinosoitustutkaa ja ohjelmistoiltaan päivitettyä Fire Distribution Centre -taistelunjohtokeskusta. Kovalla taistelukärjellä varustettu ohjus tuhosi hävittäjämaalia simuloineen maalilennokin.

Hornet_amraam_6_net_ilmavoimatIlmatorjuntajärjestelmää valmistavat yhdessa norjalainen Kongsberg ja amerikkalainen Raytheon. NASAMS (Norwegian/National Advanced Surface-to-Air Missile System) on ostettu seitsemään maahan. Sitä on käytetty Yhdysvalloissa pääkaupunki Washington DC:n kohdeilmapuolustukseen vuodesta 2005.

Ilmataisteluversiona AIM-120 AMRAAM on 37:n maan ilmavoimien käytössä. Ohjus on integroitu F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon, F/A-18 Hornet, F-22 Raptor, Eurofighter Typhoon, JAS 39 Gripen, Tornado, Harrier ja F-4 Phantom -hävittäjiin. Se on myös uuden F-35 Lightning II -hävittäjän ase. T.T.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: