Finnairin, Norran ja Widerøen välisellä jatkosopimuksella on koronapandemian ja Ukrainan kriisin keskellä merkittävä taloudellinen vaikutus Norralle. Sopimus auttaa pitämään lentokoneet ilmassa ja työntekijät töissä.
Norra lentää Norjassa Widerøen kotimaanreittejä kahdella kahdella ATR 72-500 -potkuriturbiinikoneella, jotka on sijoitettu Bergeniin. Kyseessä on ns. wetlease-sopimus eli mukana on myös koko lentävä henkilökunta. Norralaisia on Norjassa jatkuvasti kymmenen miehistön verran eli noin 40 henkilöä kerrallaan.
"Monet lentoyhtiöt tekevät edelleen pandemian jälkeistä ramp-upia. Norjan operaatiot ovat hieno asia ja onnistunut liiketoiminnallinen avaus, joka sai siis jälleen jatkoa", totesi Tarvainen. Kapasiteetin vuokraaminen ulkomaille on tuonut merkittävästi lisätöitä norralaisille ja ulkomaankomennukset ovat myös kiinnostaneet. Norjan operointiin on riittänyt miehistöjä pääsääntöisesti vapaaehtoispohjalta ja tarjolla on ollut jopa kolmen kuukauden työmatkoja. Alunperin suunnitelmissa oli toteuttaa miehistönkäyttö Norjassa kuukauden mittaisilla jaksoilla. Työnantaja pyrkii kuitenkin huolehtimaan myös työntekijöiden hyvinvoinnista ja on mahdollistanut myös lyhyemmät kahden viikon työjaksot ulkomailla.
Norra lentää Bergenistä lentoja Widerøen verkostossa Kristiansandiin, Kristiansundiin, Moldeen, Stavangeriin ja Ålesundiin. Näistä Molden ja Ålesundin lennot ovat ns. yöpyviä kohteita, eli molemmat lentokoneet viettävät yön ulkoasemalla. Norra lentää Moldeen ja Ålesundiin aamun ensimmäiset ja illlan viimeiset vuorot. Kaikkiaan Norra lentää Norjassa siis viiteen kotimaan kohteeseen. Suomessa Norra operoi Helsinki-Vantaalta Maarianhaminaan, Kuopioon, Vaasaan, Kuusamoon, Ouluun, Rovaniemelle, Kittilään ja Ivaloon. Kevään mittaan Norra palaa myös Tampere-Pirkkalaan ja Turkuun.
"Koneet lentävät suhteessa enemmän kuin Suomessa. Norjassa lentopäivät ovat reippaita ja päivässä on kymmenkunta noin tunnin mittaista lentoa", vahvisti Tarvainen. Norjassa operoivia lentokoneita vaihdellaan noin kuukauden välein, jotta isommat huollot ja tarkastukset saadaan tehtyä Helsinki-Vantaalla. Myös miehistöjen vaihdot pyritään toteuttamaan näillä siirtolennoilla. Työllisyystilanne Norralla näyttääkin hyvältä ainakin käynnissä olevalle kesäkaudelle eikä yhtiössä ole tällä hetkellä lomautustarvetta koronapandemian eikä Ukrainan tilanteen seurauksena. "Tarkastelemme toki tilannetta herkällä korvalla ja asioita voi tapahtua lyhyelläkin aikavälillä", täsmensi Tarvainen.
"Näiden kahden reitin sijaan odotamme saavamme Finnairin liikennesuunnittelusta kompensoivaa työtä. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että kaikille koneillemme löytyy lentoja kesän ajaksi. Laivastossamme on kaksi konetta vuokrattavaksi ja niistä on siis jo sopimus Widerøen kanssa", sanoi Tarvainen. Norran lentomäärät vaikuttavat olevan kasvussa. Yhtiön asiakkaat saattavat myös tehdä lisäoptimointeja konekokojen ja niiden käytettävyyden osalta. Liikenteen kasvu on tuonut myös tarpeen lisärekrytoinneille. "Toivomme, että saamme kesää kohti lisää lentoja. Tällä hetkellä rekrytoimmekin pääasiassa määräaikaisiin työsuhteisiin muutamia lentäjiä ja kahden kurssin verran matkustamohenkilökuntaa eli noin muutaman kymmenen henkilöä", arvioi Tarvainen.
Norra on Finnairin osaomistusyhtiö, josta Finnair omistaa 40 prosenttia ja tanskalainen DAT 60 prosenttia. Norra operoi pääasiallisesti syöttöliikennettä Finnairille 12 Embraer 190- ja 12 ATR 72-500 -koneen laivastolla. MH Lue myös:
|
|||