Norran ATR72-500 -koneeseen tekninen vika Finnairin lennolla - lasku Joensuuhun yhdellä moottorilla

Norra_runkoJoensuun lennonjohto ilmoitti sunnuntaina aamupäivällä hätäkeskukseen lento-onnettomuusvaarasta, kun kentälle saapuvassa matkustajakoneessa oli tekninen vika. Kyseessä oli Finnairin lennolla Helsinki-Vantaalta tulossa ollut Norran ATR72-500 -potkuriturbiinikone (OH-ATI, msn783). Toinen moottori oli viranomaistietojen mukaan vikaantunut.

Hätäkeskus lähetti Joensuun paloasemalta matkustajakonetta vastaan yhden sammutusyksikön, kaksi säiliöyksikköä, johtoauton sekä ensihoidon puolelta kenttäjohtajan ja viisi ensihoitoyksikköä.

Norran (Nordic Regional Airlines) operoiman Finnairin lennon AY487 ohjaajat laskeutuivat Joensuuhun yhdellä moottorilla ilman muita ongelmia hieman ennen puoltapäivää sunnuntaina 11. joulukuuta. Pelastuksen puolelta ei tarvittu varsinaisia toimenpiteitä. Koneessa oli 30 matkustajaa ja neljä miehistön jäsentä.

Onnettomuustutkintakeskus on aloittanut tapauksesta alustavan tutkinnan. Yksimoottoritilanne ei itsessään ole vakavaksi vaaratilanteeksi luokiteltava tapaus, joka johtaisi suoraan tutkinnan aloittamiseen.

Rekisteritunnuksella OH-ATI lentävässä, vuoden 2008 maaliskuussa ensilentonsa tehneessä koneyksilössä on kaksi Pratt&Whitney Canada PW127F -potkuriturbiinimoottoria. Koneyksilö toimitettiin Suomeen Finncomm Airlinesille toukokuussa 2008. Ennen nykyistä Norraa kone on ollut myös Flybe Nordicin laivastossa.

Moottorihäiriötilanteet lennoilla ovat hyvin harvinaisia. Kaksimoottoriset matkustajakoneet voivat lentää hyvin vielä yhdellä moottorillakin mutta silloin lasku suunnitellaan ensimmäiselle mahdolliselle lentokentälle. Lentäjät on koulutettu myös yksimoottorilentämiseen ja toimintaa tarkastetaan vuosittain simulaattorissa mm. vastaavien tilanteiden varalta.

Nordic Regional Airlines on Finnairin osaomistusyhtiö. Norra operoi suuren osan Finnairin kotimaan ja Euroopan lennoista ATR-72-500 ja Embraer E190 -koneilla.

Päivitys klo 23.00: Lisätty tieto onnettomuustutkintakeskuksen alustavasta tutkinnasta.