Norran lentäjät aloittavat jouluaattona ylityökiellon - neuvottelut eivät etene

Finnair_Norra_E190Nordic Regional Airlinesin lentäjiä edustava FAPA ry on päättänyt aloittaa jäseniään koskevan vuoronvaihto- ja ylityökiellon 24.12.2018 kello 00.00 alkaen.

FAPA ry ja työnantaja Nordic Regional Airlines ovat neuvotelleet lentäjien uusista työehdoista lokakuun alusta lähtien tuloksetta. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon lisäksi Norran lentäjät ovat kieltäytyneet varallaolosta joulukuun alusta lukien. Työehtosopimuksen piirissä on noin 250 lentäjää.

Norran lentäjät aloittivat työtaistelutoimet jo joulukuun alussa. Tuolloin Finnair ilmoitti vuokranneensa ATR 72-500 -koneen miehistöineen paikkaamaan mahdollisesti puuttuvia lentoja.

Nordic Regional Airlines Norra on Finnairin osin omistama lentoyhtiö, joka operoi Finnairin kotimaan ja Euroopan liikennettä. Vuoden 2018 elokuussa Finnair ilmoitti myyvänsä 60 prosenttia Norrasta tanskalaiselle Danish Air Transportille.

"FAPA ry:n tavoitteena on käynnissä olevissa neuvotteluissa etsiä parannuksia työhyvinvointiin, työssä jaksamiseen sekä elämänhallintaan työvuorosuunnittelua koskevilla määräyksillä", kertoo FAPAn puheenjohtaja Sami Suontama.

Lisäksi FAPA ry hakee kompensaatiota vuosia paikallaan polkeneeseen ansiotasoon. Lentäjien palkkoja on korotettu viimeksi vuonna 2013, Suontama toteaa.

"Lentäjien globaalista työmarkkinasta johtuen useat Nordic Regional Airlinesin palveluksessa työskennelleet liikennelentäjät ovat siirtyneet toisiin kotimaisiin lentoyhtiöihin sekä ulkomaille parempien työehtojen perässä. FAPA ry katsoo, että sen lentäjien työehdot ovat nykyisellään alle liikennelentäjien yleisen eurooppalaisen tason", sanoo Suontama.

Lue myös: