Northern Coasts -harjoitus käynnistyi Turussa - mukana myös ilma-aluksia

NOCO14_21Monikansallinen Northern Coasts 2014 -merisotaharjoitus käynnistyi perjantaina Turussa. Useimmat mukana olevat alukset kiinnittivät Aurajoen rannoille perjantain kuluessa. Myös harjoitukseen osallistuvia lentokoneita on laskeutunut Turun lentoasemalle.

Kiinteäsiipisten ohella harjoituksessa on mukana aluksiin tukeutuvia helikoptereita. Lisäksi Northern Coastsiin osallistuu luonnollisesti runsaasti isäntämaa Suomen Ilmavoimien kalustoa.

Saksan alunperin käynnistämä Northern Coast -harjoitusten ketju jatkuu tänä vuonna Suomen merivoimien toista kertaa johtamana. Edellisen kerran harjoiteltiin maassamme vuonna 2010.

NOCO14_23NoCo järjestetään 29. elokuuta - 12. syyskuuta. Mukana olevista aluksista osa on avoinna yleisölle Aurajoen rannoilla nyt viikonloppuna lauantaina 30. elokuuta ja sunnuntaina 31. päivänä kello 12-16.

Harjoituksessa on käytössä etukäteen valmisteltu kriisinhallintaskenaario, jossa kahden kuvitteellisen valtion välistä merialuetta turvataan monikansallisen laivasto-osaston avulla. Mukana on mm. terrorismin ja merirosvouksen vastaista toimintaa, miinantorjuntaa, ilmapuolustusta sekä sukellusveneiden etsintää.

Harjoituksen ensimmäinen vaihe toteutetaan Pohjanlahdella Ahvenanmaan ja Kristiinankaupungin tasan välisellä merialueella 1. - 6. syyskuuta. Toinen vaihe toteutetaan Itämeren pohjoisosassa sekä Suomenlahden länsiosassa 7. - 11. syyskuuta.

Suomen Ilmavoimista harjoitukseen osallistuu F/A-18 Hornet -pari sekä BAE Systems Hawk ja Gates Learjet -osastot. Maavoimien ilmailua edustavat NH Industries NH90 ja Hughes 500 -helikopterit. Lisäksi mukana on Niinisalon Tykistöprikaatin miehittämätön lentotiedustelujärjestelmä RUAG Ranger UAV.

Myös Rajavartiolaitoksen aluksia on mukana Northern Coastsissa. Lentävästä kalustosta osallistuu vain Dornier Do-228 -merivalvontakone. Rajan pelastushelikopterit toki päivystävät normaalisti mahdollisten merialueen hätätilanteiden varalta.

NOCO14_22Saksasta harjoitukseen saapui perjantaina Turun lentoasemalle Lockheed Orion P-3C -meritoimintakone.

Aiemmin kentälle oli lentänyt Gesellschaft für Flugzieldarstellungin (GFD) Learjet, joka oli pysäköity lentokonehalliin. Lisäksi paikalla oli kaksi niin ikään saksalaisen E.I.S. -yhtiön Pilatus PC-9 -potkuriturbiinikonetta.

Molemmat ovat kaupalliset toimijat tarjoavat maalitoimintaa Saksan puolustusvoimien harjoituksiin. Nyt yhtiöiden palveluita voidaan hyödyntää myös NoCo:ssa.

Learjet hinaa maalihihaa ilmatorjunnalle ja tarjoaa myös elektronista häirintää. Pilatukset puolestaan voivat mm. simuloida epäsymmetrisen sodankäynnin ilmamaaleja hävittäjämäisillä lentoprofiileilla.

Yhdysvalloista harjoituksessa on mukana aiemmin Turkuun laskeutunut Lockheed P-3C Orion -meritoimintakone (yllä, klikkaa kuvat suuremmaksi). Kuljetuksiin osallistuu Boeing C-40 Clipper (737-700:n sotilasversio, otsikkokuvassa yhdessä saksalaisten PC-9-koneiden kanssa).

Ruotsista on mukana Agusta A109 -helikopteri (Hkp 15), joka operoi johtoalus HMS Carlskronan lentokannelta. Suurta kiinnostusta mediassa on herättänyt Ruotsin prinssi Carl Philip, joka on mukana laivalla.

NOCO_2010_4Viikonlopun aikana Northern Coasts -harjoituksen kuviot hiotaan kohdalleen osallistujamaiden kesken. Ensimmäisellä viikolla luvassa on kovapanosammuntoja ilmamaaleihin. Niitä hinaavat niin Suomen Ilmavoimat kuin kaupallisen yhtiön saksalainen Learjet.

Lue aiempi juttu Northern Coasts 2014 -harjoituksesta: