Norwegianin tulevaisuus entistä epävarmempi - Norja ei anna lentoyhtiölle lisätukia

Norwegian_737_nose_1Norwegian ilmoittaa pettyneensä Norjan hallituksen toimiin, kun lentoyhtiölle ei ole luvassa enempää lisärahoitusta. Yhtiö turvasi toukokuussa tekemillään toimilla noin 270 miljoonan euron tukirahoituksen Norjan valtiolta. Koronapandemian aiheuttamat matkustusrajoitukset ovat edelleen voimassa ja Norwegian tarvitsisi jälleen uutta rahoitusta.

Norwegian valtiolta saamien kolmen miljardin Norjan kruunun eli noin 270 miljoonan euroa arvioitiin toukokuussa riittävän vuoden 2020 loppuun saakka. Lentoliikenne on edelleen alamaissa koronapandemian takia ja nyt Norwegian tarvitsee jälleen lisätukia. Norjan valtio ei kuitenkaan aio antaa yhtiölle lisätukea.

Halpalentoyhtiö Norwegian on pyrkinyt mainostamaan kohtuullisia hintojaan, jotka mahdollistavat lentomatkailun. Erityisesti yhtiö panosti transatlanttiseen liikennöintiin Boeing 787 Dreamliner -koneilla sekä Boeing 737 MAX -koneilla.

Liikenteen solmukohtia ja miehistön asemapaikkoja sillä oli eri maissa ja myös Suomessa. Lentokoneensa Norwegian oli jo pitkään rekisteröinyt Irlantiin mm. liikenneoikeuksien takia.

"Nimemme on Norwegian, olemme norjalaisia, olemme osa Norjaa ja Norja on osa meitä", sanoi Norwegianin toimitusjohtaja Jacob Schram.

Schram, kummasteli lausunnossaan 9. marraskuuta Norjan hallituksen negatiivista ilmoitusta lisätukien maksamisesta vaikka lentoyhtiö on ilmaissut sen tarpeen koronaviruspandemian aikana. Samaan aikaan useat muut lentoyhtiöt saavat edelleen lisätukia.

Nyt Norwegianin tulevaisuus on yhtiön mukaan erittäin epävarmalla pohjalla, mutta tavoitteena on viedä yhtiö kriisin läpi. Suunnitelmissa on jatkaa 20 vuotta toiminutta konseptia, jolla Norwegian sanomansa mukaan varmistaa kilpailua ja tarjoaa kohtuullisia hintoja kaikille matkustajille. 

Norwegian työllistää normaalisti Norjassa 2300 työntekijää ja normaalioloissa tuhansia  muita ympäri maailmaa.

Lokakuussa 2020 Norwegian lensi 21 lentokoneella pääosin kotimaanreiteillä Norjassa. Yhtiön tarjoama kapasiteetti oli 93% edellisvuotta alhaisempi ja täyttöaste oli 55,3 prosenttia. Matkustajia Norwegianilla oli lokakuussa päivittäin keskimäärin noin 10300. Edellisvuoden samaan ajanjaksoon verrattuna matkustajamäärä on romahtanut 90 prosenttia. Koko vuoden osalta Norwegianilla on ollut 70 prosenttia vähemmän matkustajia.

Lue myös: