OTKES ei ole saanut pyytämiään tietoja Zimbabwessa neljän suomalaisen hengen vieneestä lentoturmasta

Otkes_1Onnettomuustutkintakeskus (OTKES) keskeyttää Zimbabwessa vuonna 2018 tapahtuneen pienkoneturman tutkinnan aktiivisen seuraamisen. Neljän suomalaisen hengen vieneen lentoturman tutkinnan etenemisestä ei ole toimitettu tietoa OTKESille.


Yksimoottorinen Cessna U206C -pienkone (Z-BRS) putosi Zimbabwessa Chemajenjera Hill -alueella Masvingon maakunnassa 23. marraskuuta 2018 perjantaiaamulla noin kello 7.30. Lentoturmassa menehtyi ohjaajan lisäksi neljä suomalaista.

Onnettomuustutkintakeskus on ollut aktiivisesti yhteydessä Zimbabwen ilmailuonnettomuuksien tutkintaviranomaiseen tietojen saamiksesi lähes kahden ja puolen vuoden ajan.

Zimbabwen ilmailuonnettomuuksien tutkintaviranomainen ei ole kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n liitteen 13 suosituksista huolimatta vielä toimittanut tutkintaselostusta 23.11.2018 tapahtuneesta pienkoneonnettomuudesta. Tutkinnan tulisi suosituksen mukaan kestää enintään vuoden.

Koska onnettomuuden neljä kuolonuhria ovat Suomen kansalaisia, on Onnettomuustutkintakeskuksella ICAO:n yleissopimuksen mukaan oikeus asettaa tutkintaan asiantuntija, oikeus saada tutkinnasta faktatietoja, jotka tutkintaa johtava valtio on hyväksynyt julkaistavaksi, tietoa tutkinnan etenemisestä sekä vastaanottaa tutkintaraportin lopullinen versio.

Onnettomuustutkintakeskuksen saamien tietojen mukaan ei näytä siltä, että tutkintaselosta tullaan toimittamaan. Tästä syystä Onnettomuustutkintakeskus lopettaa onnettomuuden aktiivisen seurannan.

Jos Zimbabwen ilmailuonnettomuuksien tutkintaviranomainen tulevaisuudessa toimittaa Onnettomuustutkintakeskukselle tutkintaraportin, julkaistaan se Onnettomuustutkintakeskuksen sivuilla.

Lue myös: