Oulusta puuhataan uutta lentoreittiä Luulajaan ja Tromssaan

Oulu_ilmakuva_finaviaKolmen kaupungin yhteistyönä perustettava Arctic Link Ab suunnittelee käynnistävänsä Oulu-Luulaja-Tromssa lentoreitin lokakuussa 2014. Neuvottelut potentiaalisen lentoyhtiön kanssa ovat loppusuoralla. Uusi reitti vahvistaisi Oulun lentoaseman kansainvälistä reittiliikennettä.

Oulu-Luulaja-Tromssa lentoreitin tavoitteena on logistisen saavutettavuuden parantaminen Pohjois-Norjaan ja siten oululaisyritysten viennin ja investointivolyymin kasvun edistäminen. Ympärivuotinen lentoliikenne edistäisi Oulun kaupungin mukaan uudistuneen lentoaseman kehittymistä pohjoisen Skandinavian solmukohdaksi.

Oulun kaupunki osallistuu lentoreitinrahoitukseen syksystä 2014 alkaen aina kesän 2019 loppuun saakka. Vuosittainen rahoitus on korkeintaan 544 000 euroa ( 5 miljoonaa Ruotsin kruunua).  Myös Luulajan ja Trommsan alueilta on luvassa samansuuruinen rahoitus.

Hanketta varten perustetaan Arctic Link AB -yhteisyritys, jolloin jokaisen kolmen
alueen omistusosuus on 16 prosenttia ja Norrbottenin kauppakamari
omistaa loput 52 prosenttia.

Lentoliikennettä koskeva sopimus laaditaan Arctic Link AB:n ja reitille valittavan lentoyhtiön välisenä. Lentoliikenteen käynnistäminen lokakuussa 2014 edellyttää jokaisen kolmen alueen sitoutumista 108 800 euron (miljoona Ruotsin kruunua) rahoitukseen. Summat elävät valuuttakurssien mukaan.

Oulu-Luulaja-Tromssa lentoreitin valmistelu käynnistettiin jo syksyllä 2013. Aloite kolme kaupunkia yhdistävään lentoreittiin tuli Norrbottenin kauppakamarilta (Norrbottens Handelskammare) ja toisena yhteistyötahona on Tromssan lääninhallinto (Troms Fylke).

Valmisteluhanketta johtaa Norrbottenin kauppakamari ja hankkeen ohjausryhmässä Oulun kaupunkia edustaa kaupunginjohtaja Matti Pennanen ja BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula.