Pääsotaharjoitus Uusimaa 17 tuo Ilmavoimien koneita asutuskeskusten ylle

HN_pari_frisianflag_IlmavoimatPuolustusvoimien pääsotaharjoitus Uusimaa 17 järjestetään Etelä-Suomen alueella 27.11. - 4.12. Tavoitteena on harjoitella pääkaupunkiseudun ja rannikon puolustusta nopeasti kehittyvässä tilanteessa yhdessä muiden viranomaisten kanssa. Ilmavoimien koneita nähdään asutuskeskusten yläpuolella.

Uusimaa 17 on Puolustusvoimien toimintasuunnitelman mukainen joka vuotinen pääsotaharjoitus. Sen johtaa tällä kertaa Maavoimat. Harjoitukseen osallistuu varusmiehiä, reserviläisiä ja Puolustusvoimien henkilökuntaa yhteensä noin 9 000 henkilöä.

Harjoitusjoukot ovat Maa-, Meri- ja Ilmavoimista, Pääesikunnasta ja sen alaisista laitoksista sekä Rajavartiolaitoksesta. Myös Poliisi, Tulli, Säteilyturvakeskus, Liikenteen turvallisuusvirasto, Vuosaaren satama ja Helsingin pelastuslaitos osallistuvat harjoitteluun.

"Nopeasti kehittyviin monitahoisiin uhkiin on kyettävä vastaamaan Puolustusvoimien eri toimijoiden ja viranomaisten saumattomalla yhteistyöllä. Isot harjoitukset ovat välttämättömiä puolustuskykymme testaamiseksi ja osoittamiseksi. Harjoitukset ovat olennainen osa ennaltaehkäisykykyä", toteaa harjoituksen johtaja, Maavoimien komentaja, kenraalimajuri Petri Hulkko.

Puolustusvoimat harjoittelee Helsingissä (muun muassa Laajasalossa ja Vuosaaressa), Espoossa, Järvenpäässä, Keravalla, Kirkkonummella, Porvoossa, Sipoossa, Siuntiossa, Tuusulassa ja Vantaalla.

Harjoitusjoukot liikkuvat myös Dragsvikin, Harparskogin, Kemiönsaaren, Koverharin, Lohjan, Mustion, Syndalenin ja Upinniemen alueella sekä Suomenlahden merialueilla ja saaristossa.

Maavoimista harjoitukseen osallistuu Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunuja, XA203 Pasi -miehistökuljetusajoneuvoja ja CV9030-rynnäkköpanssarivaunuja. Joukkoja on mukana Kaartin jääkärirykmentistä, Karjalan prikaatista, Maavoimien esikunnasta, Panssariprikaatista, Porin prikaatista ja Utin jääkärirykmentistä.

utjr_harjoitus_1_puolustusvoimatUtista harjoitukseen osallistuu myös NH90-kuljetushelikoptereita sekä kevyit Hughes MD 500 -koptereita. Harjoituksen yleisjärjestelyistä ja taisteluharjoitusvaiheen johtamisesta vastaa Panssariprikaati.

Ilmavoimat osallistuu harjoitukseen yhteensä kymmenellä ilma-aluksella. Harjoituksessa on mukana McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä, BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneita sekä yhteys- ja kuljetuskoneita.

Ilmavoimien ja Utin Jääkärirykmentin lentokaluston lisäksi Uusimaa 17 -harjoitukseen osallistuu myös maavoimien miehittämättömiä ilma-aluksia sekä Rajavartiolaitoksen helikoptereita ja lentokoneita.

Harjoitukseen liittyvä lentotoiminta tapahtuu Tikkakosken, Hallin, Pirkkalan ja Rissalan tukikohdista suuntautuen kaikkialle eteläisen Suomen alueelle. Lentotoimintaa on myös asutuskeskusten yläpuolella muun muassa pääkaupunkiseudulla.

Lentäminen ajoittuu harjoituspäivinä 27.11. - 2.12. aikavälille kello 8 - 21. Sunnuntaina 3. joulukuuta lentotoiminta päättyy kello 15 mennessä.

Merivoimista harjoitukseen osallistuvat Hämeenmaa-luokan miinalaivat, Katanpää-luokan miinanetsijät, Rauma- ja Hamina-luokan ohjusveneet, Pansio-luokan miinalautat, tukialuksia, rannikkojoukkoja, erikoisjoukkoja ja meritorjuntapattereita. Merivoimien harjoitusosuuden johtaa Merivoimien komentaja, vara-amiraali Veijo Taipalus. T.T.