Pakistan International Airlinesin Airbus A320 tuhoutui Karachissa - jopa 99 mahdollisesti menehtynyt

AP-BLVPakistan International Airlinesin (PIA) Airbus A320 -matkustajakone (AP-BLD) tuhoutui onnettomuudessa Karachiin lähestymisen yhteydessä.  Lahoresta Karachiin matkalle olleella lennolla PK8303 oli 91 matkustajaa ja kahdeksan miehistön jäsentä.

PIA:n Airbus A320 oli lähtenyt 22. toukokuuta kello 13.08 lennolle PK 8303 Lahoresta Karachiin. Onnettomuuden tapahtuessa kello 14.39 kone oli lähestymässä Karachia uudelleen ylösvedon jälkeen. Turmapaikka sijaitsee asuinalueella noin kilometrin päässä laskukiitotiestä.

Lentäjät tekivät ennen onnettomuutta ylösvedon ja olivat saaneet uudet vektorit toiseen lähestymiseen kiitotielle 25L. Lentäjät olivat raportoineet laskutelineongelmista. Pian tämän jälkeen ohjaajat olivat julistaneet hätätilan ja raportoineet myös moottoriongelmista.

Koneen lähestymisestä on julkaistu kuvia sosiaalisessa mediassa. Niiden mukaan A320-koneen RAT (Ram Air Turbine) oli käytössä, joka viittaisi merkittäviin ongelmiin koneen sähköntuotossa. Normaalisti sähkö tuotetaan A320-koneen moottorigeneraattoreilla. Kuvissa molempien moottoreiden suojakuorien alapinnat ovat mustuneet. Kuvien aitoutta ei ole vahvistettu.

Lentoyhtiön mukaan koneessa oli 91 matkustajaa ja seitsemän tai kahdeksan hengen miehistö (PIA tiedottaa kahta eri lukua miehistömäärästä). Kuolonuhrien tai loukkaantuneiden määrä ei ole vahvistettu. Asuinalueelle putoaminen nostaa todennäköisesti lentoturmassa kuolleiden ja loukkaantuneiden määrää.

Turmakone AP-BLD:n ensilento tapahtui vuonna 2004. Pakistan International Airlinesin laivastossa se on ollut vuodesta 2014 lähtien. Koneessa oli kaksi CFM Internationalin CFM56-5B4 -moottoria.

Pakistanilaisoperaattori oli vastikään käynnistänyt operaationsa uudelleen Covid-19 -pandemian aikana.

Pakistan International Airlines on Pakistanin kansallinen vuonna 1946 perustettu lentoyhtiö. PIA:n edellinen lentoturma tapahtui joulukuussa 2016. Tuolloin ATR-koneen turmassa menehtyi 47 ihmistä.

Lue myös: