Patria mukaan Hornetit korvaavaan HX-hävittäjähankkeeseen

Olli_Isotalo_PatriaPuolustusvoimien strateginen partneri Patria on tulossa mukaan Suomen Ilmavoimien HX-hankkeeseen. Yhtiö osallistuu strategisena kumppanina myös hävittäjävalmistajilta saatujen RFI (Request for Information) -tietopyyntövastausten selvittelyyn. Erityisesti yhtiö on mukana tukeutumisratkaisukyvyn selvitysten osalta.

 Patrialla on suuri rooli Ilmavoimien nykyisen McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18 Hornetien kanssa. Ne ovat olleet merkittävä osa Patria Aviation -liiketoimintayksikön liikevaihtoa. Jämsän Hallin loppukokoonpanolinjalla Suomeen on saatu luotua uutta kykyä niin päivityksiä, kuin elinkaaritarpeita varten.

Siellä koottiin 57 Suomen Ilmavoimien yksipaikkaista F/A-18 C Hornetia. Kaksipaikkaiset D-mallit valmistettiin silloisen McDonnell Douglasin St. Louisin tehtaalla.

Suomalaisosaamista arvostetaankin myös hävittäjäkoneen nykyisellä valmistajalla Boeingilla. Meille saatiin kokoonpanotyön seurauksena kyvykästä työväkeä.

Hankkeen myötä Patria teki Suomen nykyisiin Horneteihin kaksi MLU (Mid Life Update) -päivitystä, joista viimeinen MLU2-mallin Hornet valmistui joulukuussa 2016.

Patrian lisäksi suomalaisosaamista hankkeeseen ovat tuoneet myös Insta ja VTT. Hallissa tehdään muutakin työtä kuin hävittäjien ylläpitoa, sillä käynnissä on myös tuotekehityshankkeita.

Patria_HN_huolto_1Käynnissä olevan HX-hankkeen osalta Patria on käynyt keskusteluja kaikkien hävittäjätarjokkaiden kanssa. Ne ovat olleet toimitusjohtaja Olli Isotalon mukaan aktiivisia Patrian suuntaan.

Hävittäjävalmistajista ainakin Saab ja Boeing ovat väläytelleet mahdollisuuksia tuoda kokoonpanotyötä Suomeen.

 ”Eri asia on se jatkuuko se automaattisesti. Mikään konetyyppi ei ole mustavalkoinen toiminnan jatkumisen kannalta.”, kommentoi Patrian elokuussa 2016 aloittanut toimitusjohtaja Olli Isotalo viitaten nykyisenlaisen toiminnan jatkumiseen.

”Kaikkien standardit tukeutumisratkaisuiden osalta ovat todennäköisesti erilaisia ja avoinna on myös se, miten erilaisiin ratkaisuihin ne taipuvat. Tulevaisuudessa ohjelmistot ovat aiempaa suuremmassa osassa ja niissä halutaan olla mukana”, jatkaa Isotalo.

Edellisen DX-hankkeen (Draken- ja MiG-21BIS -hävittäjien suorityskyvyn Horneteilla korvannut hanke) aikaiset suorat vastakaupat eivät nykyisin ole mahdollisia. EU-säännöt kuitenkin mahdollistavat tiettyjä poikkeuksia teollisessa yhteistyössä huoltovarmuuteen ja puolustuskykyyn tai suoraan hankkeeseen liittyvin osin. Lisäksi on mahdollista toteuttaa myös suoraa liiketoimintaa valmistajien kesken.

Patrialla olisi HX-hankkeelle annettavaa turvallisuus- ja puolustuspolitiikan ulkopuolisiin osiin. Yhtiön vahvuudet liittyvät konehankinnan muihin osiin eli operatiiviseen suorituskykyyn, elinkaarikustannusten hallittavuuteen sekä huoltovarmuuteen ja teolliseen yhteistyöhön.

Patrialla on myös kokemusta kaluston korkean käytettävyyden ylläpidosta nykyisessä Hornet-laivastossa. Riittävä käytettävyys kaikkina aikoina on keskeinen osa itsenäistä puolustuskykyä.

Ilmavoimien MLU-2 -päivitetty Hornet. Hävittäjän oikeassa siivessä on JDAM-pommi ja vasemmassa siivessä näkyy JSOW-liitopommi.Kaikki edellämainitut asiat riippuvat pitkälti siitä minkälainen kyvykkyys Suomeen luodaan käynnissä olevassa hankkeessa.

Suomi sai vastaukset RFI-tietopyyntöihinsä kaikilta viideltä hävittäjävalmistajalta. Suomen Ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi ovat ehdolla Boeing F/A-18 Super Hornet, Dassault Rafale, Saab JAS 39 E Gripen, Eurofighter Typhoon ja Lockheed Martin F-35 Lightning  II.

Tarjouspyynnöt valmistajille lähetetään vuoden 2018 aikana ja päätöksiä tässä 7-10 miljardin euron hävittäjäsuorituskyvyn korvaavassa HX-hankkeessa on määrä tehdä vuonna 2021. Lopullisen hankintahinnan päälle tulevat vielä puolustusbudjetin puitteissa koneiden elinkaarikustannukset ja suorituskykypäivitykset.

Lue myös: