Patria Pilot Training käynnistää yt-neuvottelut - suuret ulkomaiset asiakkuudet ovat viivästyneet

Patria_DA40NGPatrian siviililentokoulu Patria Pilot Training Oy:ssä aloitetaan koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Suurien asiakkuuksien hankkeet ovat viivästyneet koronapandemian vuoksi, mikä aiheuttaa volyymin laskua loppuvuodesta 2021 sekä vuoden 2022 alussa.

Patria on aiemmin solminut sopimukset Qatar Airwaysin ja Turkish Airlinesin lentäjien MPL-koulutuksesta. Koronaviruspandemian vaikutukset lentoliikenteeseen ovat kuitenkin olleet merkittäviä ja tämän seurauksena molempien sopimusten piiriin kuuluvien koulutusten ajankohta on siirtynyt eteenpäin. Molemmat sopimukset ovat kuitenkin edelleen voimassa.

Ensimmäisiä Qatar Airwaysin lento-oppilaita odotetaan Patrian kurssille tällä hetkellä syksyllä 2021. Ensivaiheessa opiskellaan teoriakursseja ja varsinainen ensimmäinen lentovaihe käynnistyy tämän kurssin osalta keväällä 2022.

Turkish Airlinesin osalta Patria ei tällä hetkellä avaa tarkempia aikatauluarvioitaan. Kyseinen asiakkuus on kuitenkin toteutumassa tällä hetkellä vasta Qatar Airwaysin jälkeen.

Lentokoulutuksen tarve on siis loppuvuoden osalta vähentynyt hankkeiden viivästyttyä, jonka seurauksena yhteistoimintaneuvottelut voivat johtaa enintään 37 henkilön määräaikaiseen lomauttamiseen.

Positiivista on Patrian kannalta kuitenkin lentoliikenteen ja matkustuksen kysynnän elpyminen maailmalla, joka johtaa myös koulutustarpeen kasvuun. Keväällä 2021 Patria haki lento-oppilaita myös omalle ATPL-kurssille, johon kuuluu mukaan myös Airbus A320-koneen tyyppikelpuutus. Hakijamäärä ylsi Patria Pilot Trainingin operatiivisen johtaja Ville Kettulan mukaan aiemmalle tasolle ja koko kurssi saataneen täytettyä.

Patria Pilot Training on Suomen ainoa EASA:n hyväksymä koulutuslaitos, joka tarjoaa MPL-koulutusta (Multi-Crew Pilot License eli usean ohjaajan miehistölupakirja) ja integroitua ATP(A)- eli liikennelentäjäkoulutusta (Airline Transport Pilot) sekä yksittäisille opiskelijoille että ab-initio-ohjelmina suoraan lentoyhtiöille. Patria on kouluttanut lentäjiä mm. Finnairilla ja Norralle.

Patrialla on lentokoulun henkilöstöä on Pirkkalassa, Helsingissä ja Espanjan Cordobassa.