Pentagon: Ukraina on saanut lisää toimintakuntoisia hävittäjiä

Puola_MiG29_Karivalo_2Pentagon vahvisti Ukrainan saaneen käyttöönsä lisää hävittäjälentokoneita varaosatoimitusten myötä, mutta myös lisää itse lentokoneita. Nyt Ukrainalla on Yhdysvaltain mukaan enemmän hävittäjiä käytössään kuin kaksi viikkoa aiemmin.

Pentagonin lehdistösihteeri John F. Kirby vahvisti 19. huhtikuuta, että Ukrainalla on käytössään enemmän toimivia kiinteäsiipisiä lentokoneita kuin kaksi viikkoa sitten. Osa eurooppalaisista valtioista, joilla on samanlaista kalustoa on toimittanut niiden varaosia Ukrainan käyttöön. Kirbyn mukaan Ukraina olisi saanut käyttöönsä sekä lisäkoneita että varaosia. 

HX_PentagonYhdysvallat ei ole itse osallistunut hävittäjäkoneiden toimituksiin, mutta on avustanut hankkeessa esimerkiksi varaosien välittämisessä.

Ukrainan ilmavoimien lentäjillä on kokemusta mm. MiG-29 Fulcrum -hävittäjistä, joita on käytössä Puolan, Bulgarian, Slovakian ja Moldovan ilmavoimilla.

Puola ilmoitti jo maaliskuussa mahdollisuudesta toimittaa hävittäjiään Ukrainalle. Myös Slovakia on neuvotellut hävittäjätoimituksista. Sosiaalisessa mediassa on jaettu kuvia, joiden väitetään olevan Slovakiasta, jossa Mig-29 -hävittäjää on maalattu Ukrainan väreihin.

56_190514Puolan ilmavoimilla on 28 MiG-29 Fulcrum -hävittäjää, Bulgarialla 16 ja Slovakialla 12. Mig-29 -hävittäjien käyttäjämaista Moldova on ilmoittanut, ettei sen kuusi toimivaa hävittäjää ole kaupan.

Puola on tilannut uusia Lockheed Martin F-35 -hävittäjiä ja saa mahdollisesti myös käytettyjä F-16 -hävittäjiä. Slovakia kouluttaa ilmavoimiensa ohjaajia parhaillaan F-16 -hävittäjiin.

Ukrainan ilmavoimat saa nyt entistä enemmän hävittäjiä ilmaan ja puolustamaan maataan.

Lue myös: