Perttu Karivalo sai ensimmäisenä suomalaisena kansainvälisen lentonäytösjohtajan kelpuutuksen

PerttuKarivalo_AirbossSuomalainen Perttu Karivalo on keväällä 2018 saanut Britannian ilmailuviranomaisen lentonäytösjohtajan korkeimman Tier 3 -tason kelpuutuksen. Kyse on ensimmäisestä tämän tason kelpuutuksesta Suomessa.

Iso-Britannian ilmailuviranomaiset vaativat ensimmäisenä maana Euroopassa kaikilta lentonäytöksen johtajilta eli Flight Display Directoreilta (FDD) kahden päivän vaativan ilmailuviranomaisen koulutuksen (Flight Display Director Accreditation Course). Ilman kyseistä koulutusta ja sen päättävää vaativaa koetta ei lentonäytöksiä voi Britanniassa johtaa.

Karivalo kävi Iso-Britannian ilmailuviranomaisen vaatiman kurssin maaliskuussa 2018 ja kokeiden sekä tarkastuksen jälkeen Tier 3 -kelpuutus myönnettiin 9. huhtikuuta 2018.

Britanniassa lentonäytöksen johtajan kelpuutus on kolmitasoinen Tier 1-3. Niistä Tier 3 on korkein taso ja antaa kelpuutuksen johtaa suuria ja vaativia lentonäytöksiä niin kooltaan kuin esiintyjämäärältään.

Kyseinen Iso-Britannian myöntämä kelpuutus kelpaa EASA-maissa. Ison-Britannian lentonäytösmääräykset ovat kaikista tiukimmat ja laajimmat. Vastaavasti Suomen Trafin myöntämä esityslentäjän kelpuutus hyväksytään EASA-maissa.

Karivalo on toiminut lentonäytösjohtajana vuodesta 1997 alkaen. Ensimmäisenä hän järjesti tuolloin Nummelan pienen lentonäytöksen mutta aiemmin saman vuoden aikana hän oli ns. kakkosmiehenä ensimmäisen suuren näytöksen eli Oulu International Airshow järjestäjäjoukossa. Kyseisen lentonäytöksen konevieraiden määrää ei välttämättä ylitetä Suomessa koskaan. Tuolloin lentonäytöstä johti Karivalon oppi-isä Veli-Matti Heinijoki.

Tähän mennessä Karivalo on johtanut 11 kanvainsälistä näytöstä Suomessa, Puolassa ja Turkissa. Viimeksi hän on johtanut Suomessa mm. vuoden 2017 Kaivopuiston lentonäytöksen ja saman vuoden päälentonäytöksen Seinäjoella.

KAS_RA_sinivalkoinen_1Keväällä 2017 eurooppalaisten lentonäytösjärjestäjien, esiintyjien ja toimijoiden katto-organisaatio European Airshow Council (EAC) palkitsi Karivalon alan arvostetuimmalla Chairman's Award -palkinnolla. Karivalo on ensimmäinen pohjoismaalainen, joka on vastaanottanut kyseisen tunnustuksen.

 "Olen johtanut Suomen päälentonäytöksiä vuodesta 2010 ja Britannian ilmailuviranomaisen vaatimukset ja koulutus antoi hyvän mahdollisuuden oppia lisää ja nähdä oma taso verrattuna Britannian parhaisiin Flight Display Directoreihin”, kertoi Karivalo Lentoposti.fi:lle.

”Oli hienoa huomata, että oma osaaminen oli vastaavalla tasolla, kun minulle myönnettiin Tier 3 tason kelpuutus hyvillä arvosanoilla ja kommenteilla. Sanallinen palaute oli myös mukavaa luettavaa: You were very well engaged throughout the course and displayed excellent knowledge of civilian air display management and associated regulations (UK CAA); your experience of international air display management was particularly welcome. Good luck in your endeavours as an FDD”, iloitsi Karivalo.

KAS_100k”Britannian ilmailuviranomainen panostaa todella voimakkaasti lentonäytöstoimintaan, onhan maa Euroopan johtava lentonäytösmaa. Britannian lentonäytösmääräys CAP403 on laajuudeltaan 205 sivua, joten vaatimustaso on myös sitäkin kautta korkea. Lähivuosina on odotettavissa, että myös maat seuraavat Britannian mallia ja lentonäytösten johtajilta edellytetään jatkossa koulutusta ja kelpuutusta johtaa lentonäytöksiä. Tämä on varmasti turvallisuutta lisäävä tekijä”, arvioi Karivalo.

Perttu Karivalo on johtanut tänä vuonna jo Turkin EURASIA Airshow'n 25.-29.4.2018. Edessä on vielä NATO TIGER MEET Airshown Puolan Poznanissa 20.-21.5.2018 ja Aerobaltic Airshown Gdyniassa 17.-18.8.2018.

Päivittynyt 15.54: tarkennettu kelpuutuksen hyväksyntää EASA-maissa ja tarkennettu vuoden 1997 Oulun lentonäytöksen järjestelyjä.

Lue myös: