Pirkkalan jättävät Hornetit tervehtivät Satakuntaa ja Pirkanmaata - päivystys ei lopu

MLU_HN_1Puolustusvoimien rakenneuudistuksen viimeinen vaihe Ilmavoimissa alkaa kesäkuussa. Satakunnan lennoston Hornetien uudelleensijoittus käynnistää henkilöstö- ja kalustosiirtojen ketjun, jota jatkuu vuoden loppuun saakka. Kesäkuun 6. päivä Pirkkalan jättävät Hornetit lentävät jäähyväiskiertueen alueella.

Kokonaan McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -hävittäjät eivät Pirkkalasta nytkään katoa. Koelentokeskus operoi omia koneitaan ja tarvittaessa tukikohtaan tukeutuu myös päivystystävä Hornet. Pirkkala on Ilmavoimien lähimpänä Suomenlahtea sijaitseva oma kenttä.

hornet_pirkkalaPuolustusvoimia kauttaaltaan uudistava rakennemuutos vaikuttaa Ilmavoimien henkilöstöön ja tukikohtarakenteeseen erittäin laajasti. Joukko-osastojen määrä supistuu seitsemästä neljään ja puolustushaaran kokonaishenkilöstömäärä putoaa noin 3000 henkilöstä noin 2000 henkilöön.

Vuosien 2013–2015 aikana lähes 1000 työntekijää on siirtynyt tai siirtyy uuteen tehtävään. Heistä noin 600 muuttaa myös uudelle palveluspaikkakunnalle.

Rakenteellisesti Ilmavoimat siirtyy kolmen hävittäjälennoston mallista kahden malliin. Kolmen Ilmavoimien koulun toiminta keskitetään yhteen puolustushaarakouluun.

Suomen ilmapuolustuksen johtaminen keskitetään Ilmavoimien esikuntaan Tikkakoskelle muodostettavaan valtakunnalliseen Ilmaoperaatiokeskukseen.

Myös huolto- ja logistiikkajärjestelmä uudistuu, kun kaikkien puolustushaarojen materiaalilaitokset lakkautetaan ja toiminnot liitetään osaksi 1.1.2015 perustettavaa Puolustusvoimien Logistiikkalaitosta.

Joukko-osastot organisoidaan uudelleen kesän aikana

Ilmavoimien joukko-osastojen uudelleen organisointiin liittyvät kalustosiirrot käynnistyvät Pirkkalan tukikohdasta, kun Hävittäjälentolaivue 21 lakkautetaan vaiheittain. Sen Hornet-hävittäjät lennetään kesäkuun aikana Karjalan lennostoon Rissalaan sekä Lapin lennostoon Rovaniemelle.

IMG_8552Tikkakoskella toimivan Tukilentolaivueen yhteys- ja kuljetuskonekalusto siirretään puolestaan Pirkkalaan Hornet-laivueelta vapautuviin tiloihin.

Laivueen tiloihin on lisäksi jo siirtynyt Hallin varuskunnassa toiminut Ilmavoimien Koelentokeskus, joten Hornet-toiminta Pirkkalassa jatkuu myös tulevaisuudessa. Arviolta 10–20 prosenttia Ilmavoimien Hornet-hävittäjien lennoista toteutetaan jatkossakin Pirkkalan tukikohdasta.

"Koelentotoiminnan lisäksi Pirkkalasta toteutetaan harjoitus- ja päivystystoimintaa, joten Hornet-hävittäjät ovat myös tulevaisuudessa tuttu näky Tampere-Pirkkalan tukikohdassa", Satakunnan lennoston komentaja eversti Pauli Rantamäki toteaa.

"Hävittäjien päivittäinen lentotoiminta tukikohdassa vähenee, mutta Tukilentolaivueen kuljetus- ja yhteyskonekaluston siirto Tikkakoskelta Pirkkalaan tuo mukanaan runsaasti uudenlaista lentotoimintaa Casa-, Learjet- ja Pilatus-kaluston käyttöön liittyen. Lennoston rooli muuttuu kuljetus- ja tutkimuslentopainotteiseksi", Rantamäki tiivistää.

Tikkakoskelle Ilmavoimien koulutuskeskittymä

Aquila_ilmavoimatUudistus muuttaa merkittävästi myös puolustushaaran koulutusrakennetta. Ilmavoimien kolmen koulun päätoiminnot keskitetään Ilmasotakouluun Tikkakoskelle, jonka asema puolustushaarakouluna vahvistuu.

Kuoreveden Hallissa toiminut Ilmavoimien teknillinen koulu lakkautettiin 31.12.2013 ja toiminnot on siirretty Tikkakoskelle. Viimeinen vaihe koulujen yhdistämisessä on Kauhavan Lentosotakoulun toimintojen siirto Tikkakoskelle.

Henkilöstö ja Hawk-suihkuharjoituskoneet siirtyvät Pohjanmaalta Keski-Suomeen vuoden lopulla ja koulu lakkautetaan 31.12.2014.

Hävittäjälentolaivue 21 viimeinen ilmataisteluharjoitus päättyy maakuntakierrokseen

Ilmavoimien tukikohtia myllertävä puolustusvoimauudistuksen viimeinen vaihe käynnistyy 6. kesäkuuta, jolloin Satakunnan Lennoston Hävittäjälentolaivue 21 suorittaa viimeistä kertaa lentokoulutusohjelman mukaisen ilmataisteluharjoituksensa. Siinä lentää kahdeksasta kymmeneen F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää.

Harjoituksen paluulennolla Hornetit ylittävät Porin noin klo 11.00 ja Tampereen noin klo 11.15, jonka jälkeen ne tulevat laskuun Pirkkalaan noin klo 11.20. Koneet lentävät 300 - 1500 metrin korkeudessa noin 550 kilometrin tuntinopeutta.

"Haluamme kunnioittaa ja muistaa Ilmavoimien arvokkaita perinteitä ja toimintaa niissä kaupungeissa, joiden yli lennetään", toteaa osastoa johtava Hävittäjälentolaivue 21:n komentaja, majuri Tuukka Elonheimo.

Lue Lentoposti.fi-juttu Pirkkalan avoimien ovien tapahtumasta: