Pohjois-Amerikan ilmapuolustus NORAD on seurannut joulupukin matkaa jo 60 vuotta

Norad_Santa_2015_logoPohjois-Amerikan ilmapuolustuksesta vastaava NORAD on seurannut jouluaattoisin maailmaa kiertävän joulupukin matkaa vuodesta 1955 saakka. Painovirheestä alkanut perinne on jatkunut jo 60 vuoden ajan. NORADin lisäksi jouluaaton erikoisesta kulkijasta huomauttelevat myös useat muut ilmailutoimijat.

Turvatakseen pukin matkan lahjoja jakamaan Pohjois-Amerikan ilmapuolustus NORAD seuraa porojen vetämän reen etenemistä. Matkasta raportoidaan lapsille ja lapsenmielisille netissä. Twitterissä seuraajia on 155 351 ja Facebookissa yli 1,6 miljoonaa.

NORADin mukaan joulupukki on aloittanut kierroksensa pohjoisnavalta jo kello 13 jälkeen Suomen aikaa. Matkaa seurataan erityisten DSP-satelliittien avulla, jotka havaitsevat pukin rekeä vetävän Petteri Punakuonon nenän lämpöjäljen.

Pukki onkin kuluvan aaton aikana vieraillut jo osassa Venäjää, Uudessa-Seelannissa, Antarktiksella, Fidzillä ja muilla Tyynenmeren saarilla.

Norad Tracks Santa -nettisivu

Twitter @noradsanta


Perinne alkoi painovirheestä

Yhdysvaltojen ja Kanadan yhteinen North American Aerospace Defense Command (NORAD) on perintöä kylmän sodan ajoilta. Silloin tehtävänä oli varoittaa mahdollisesta ydiniskusta. Nykyisin uhka ei ole suuri, mutta järjestelmä toimii varmuuden vuoksi edelleen Cheyenne-vuoren komentokeskuksessa.

Norad_Santa_2015_lennollaJoulupukin seuraajaksi NORAD päätyi sattumalta vuonna 1955, kun Colorado Springs -sanomalehti oli erehdyksessä latonut komentokeskuksen puhelinnumeron Searsin mainokseen, joka kertoi Joulupukin kuumasta linjasta.

Lapsilta alkoi tulla puheluita silloiseen Continental Air Defense Command Operations Centeriin (CONAD). Johtovuorossa ollut eversti Harry Shoup, isä itsekin, ei käännyttänyt lapsia pois vaan kertoi että Joulupukki oli jo matkalla. NORAD seuraa tilannetta, ja lahjojen pitäisi saapua ajallaan.

Perinne jatkui, kun Kanada tuli mukaan valvontajärjestelmään 1958 ja syntyi nykymuotoinen NORAD. Tavoitteena on osoittaa, että myös sotilailla on joulumieltä vakavasta tehtävästään huolimatta.


Noradin lisäksi joulupukin matkasta muistuttavat monet muutkin ilmailutoimijat

Muista ilmailutoimijoista mm. Yhdysvaltain FAA muistuttaa miehittämättömien ilma-alusten lennättäjiä erityisestä varovaisuudesta, sillä Petteri Punakuono voi tulla vastaan missä tahansa. Pukin matkaa ei ole syytä häiritä.

Englannissa lennovarmistupalveluita tarjoava NATS varoittaa ilmailujoita vintage mallin reestä, joka liikehtii taivaalla kahdeksan poron vetämänä kovalla nopeudella ja energiatasolla. Sen kerrotaan olevan kykenemätön seuraamaan normaaleja lentosääntöjä. Lentomiehistöjä varoitetaan myös alueista joilla on paljon savupiippuja.

NATS on julkaissut myös videon, jossa tehdään aattoillan lentovalmisteluja illan erikoislennolle.