Puolustusvoimain komentaja Kivinen tutustui Japanin ilmapuolustukseen Misawan lentotukikohdassa

Kivinen_PVPuolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen on parhaillaan vierailulla Japanissa, jossa hän tutustui Japanin itsepuolustusvoimien toimintaan. Yksi vierailun kohde oli F-35 -hävittäjien lentotukikohta Pohjois-Japanin Misawassa.

Kenraali Timo Kivisen 27.–29. syyskuuta 2022 tapahtunutta vierailua on isännöinyt Japanin itsepuolustusvoimien yleisesikunnan päällikkö, kenraali Koji Yamazaki. Alunperin vuodelle 2020 suunniteltu vierailu viivästyi pandemian takia.

Vierailunsa aikana kenraali Kivinen on tutustunut Japanin itsepuolustusvoimien toimintaan ja vieraillut tukikohdissa. Yksi kohde oli Misawan lentotukikohta, jossa kenraali Kiviselle esiteltiin Pohjois-Japanin ilmapuolustusta. Misawan tukikohdasta toimii myös Japanin ensimmäinen operatiivinen F-35A -hävittäjälaivue. Sama konetyyppi tulee olemaan myös Suomen ilmavoimien seuraava suorituskyky.

JASDF_F35_MisawaJapani itsepuolustusilmavoimat ottaa käyttöön kaikkiaan 105 F-35A ja 42 F-35B -hävittäjää. Misawan lentotukikohta saavutti operatiivisen valmiuden F-35A -hävittäjillä maaliskuussa 2019.

Kenraali Kivinen käy vierailun aikana lisäksi kenraali Yamazakin ja varaministeri Inon sekä muiden Japanin puolustushallinnon edustajien kanssa. Keskusteluissa on esillä mm. Suomen ja Japanin välinen puolustusyhteistyö ja Venäjän viimeaikainen toiminta. Viralliseen vierailuun liittyy myös seppeleenlasku ja kunniakomppanian tarkastaminen Ichigayan tukikohdassa, Tokiossa.