Puolustusvoimat esittäytyy Senaatintorilla - Hornet ja Hawkit lauantaina Kaivopuistossa

PV100_Hki_0518_3Puolustusvoimat 100 -juhlaviikko käynnistyi 30. toukokuuta Helsingissä. Senaatintorilla avattiin näyttely, jossa on esillä monipuolinen kattaus erilaista naamiomaalattua kalustoa. Ilma-aluksia edustaa vain pieni Orbiter-tiedustelulennokki. Oikeaa lentokalustoa nähdään taivaalla lauantaina 2. kesäkuuta. Silloin Midnight Hawks ja F/A-18 Hornet -hävittäjä esiintyvät Kaivopuiston edustalla.

Puolustusvoimat 100 -tapahtuma Helsingissä on avoinna maanantaihin 4. kesäkuuta asti. Alue on avoinna kello 10 - 18, paitsi maanantaina, jolloin se sulkeutuu jo kello 16.

PV100_Hki_0518_4Senaatintorille ei luonnollisesti ole voitu tuoda oikeita Horneteja, mutta esittelyteltan nurkasta löytyy simulaattori, jossa kävijä voi virtuaalilaseilla itse kokeilla miltä modernin hävittäjän ohjaaminen tuntuisi. Kokemusta vahvistaa se, että penkkinä on aito hävittäjän heittoistuin.

Ilmavoimat on tuonut paikalle myös Hornet-kaluston huoltosimulaattorin. Sen avulla voidaan esittää videopelimäisesti, miten erilaiset rutiininomaiset ja vaativammatkin huollot koneeseen tehdään.

PV100_Hki_0518_2Maavoimien puolella nähdään näyttelyn ainoa oikea ilma-alus: Aeronautics Orbiter 2B Mini UAS -tiedustelulennokki (oikealla). Se on tarkoitettu valvontaan, tiedusteluun ja tulenjohtoon. MUAS-järjestelmällä voidaan luoda reaaliaikaista tilannekuvaa ja nopeuttaa vaikuttamista kohteessa (lue lisää Orbiterista linkistä jutun lopussa).

Senaatintorilla on esillä myös erilaista ilmatorjuntakalustoa, kuten ITO12 -ilmatorjuntaohjusjärjestelmä laukaisulavetti. Sen kansainvälinen nimi on NASAMS II FIN (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System, otsikkokuvassa).

NASAMS käyttää samaa tutkahakuista AMRAAM-ohjusta kuin Hornetit. ITO12-järjestelmään kuuluvat myös ajoneuvoalustoille sijoitetut MPQ-64F1-tutka ja MSP-600 -elektro-optinen sensori.

PV100_Hki_0518_1Niitä ei kuitenkaan ole esillä tällä kertaa. Sen sijaan näyttelillä on maastoskootterilla liikkuva Raytheon FIM-92 Stinger RMP Block 1 (Reprogrammable MicroProcessor) -ilmatorjuntajärjestelmä. Tämä olalta laukaistava lämpöhakuinen ohjus on tehokas lähi-ilmatorjunnan väline. Siitäkin voi lukea lisää linkistä jutun lopussa.

Lentävään kalustoon voidaan laskea myös Merivoimien Saab RBS-15 -meritorjuntaohjus (MTO85M), joka on nähtävänä ajoneuvolavetilla. Myös ohjusveneiden käyttämää asetta ollaan korvaamassa tulevaisuudessa Pintatorjuntaohjus 2020 -hankkeessa.

Lento-osuus lauantaina

Launtaina Helsingin taivaalla on mahdollisuus nähdä vuoden 2018 Hornet-demolento sekä Midnight Hawk -ryhmän esitys. Tämän Kaivopuiston edustalla nähtävän osuuden avaa kello 14.50 laskuvarjohyppy Suomen lipun kanssa Utin jääkärirykmentin NH Industries NH90 -kuljetushelikopterista.

kaivari_MH_video_2_0617Tyypilliseen tapaan esityslennoilla on säävaraus. Hornet-osuuden aikana käytetään meluisaa jälkipolttoa, joten on syytä suojata kuulo etenkin lapsilta.

Senaatintorin tapahtumassa on päivittäin erilaista ohjelmaa. Avoimia ovia on viikonloppuna niin Santahaminassa kuin Suomenlinnan Merisotakoulussa. Myös Hamina-luokan ohjusvene tulee Eteläsatamaan. Kaikki tämä selviää tarkemmin Puolustusvoimien nettisivuilta.

Puolustusvoimat 100 -vuoden tapahtumat jatkuvat eri puolilla Suomea. Lue niistä lisää linkeistä jutun lopussa. T.T.