Puolustusvoimat hankkii Saabilta Bolide-ilmatorjuntaohjuksia

Screenshot_20221212_203054Puolustusministeriö on valtuuttanut Puolustusvoimat tilaamaan Bolide-ilmatorjuntaohjuksia. Tuotteet toimittaa ruotsalainen Saab Dynamics AB.  Bolide-ohjuksia käytetään ilmatorjuntaohjusjärjestelmissä ITO05 (ASRAD-R, Advanced Short Range Air Defense RBS) ja ITO05M (RBS70).


"Tämä tärkeä ohjusten täydennyshankinta parantaa osaltaan ilmatorjuntaohjusjärjestelmien operatiivista valmiutta ja suorituskykyä" , kertoo puolustusministeri Antti Kaikkonen. 

Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo on 76,6 miljoonaa euroa. Hankinta rahoitetaan valtion lisätalousarviosta, joka sisälsi lisärahoitusta nopeasti käynnistettäviin puolustusmateriaalihankintoihin.

Ilmatorjuntaohjus 05-järjestelmää käytetään tappioiden tuottamiseen maavoimien yhtymien sekä muiden kohteiden ja joukkojen alueella.

Unimog 5000 -ajoneuvoalustalle asennettu ITO05 on liikkuva, itsenäiseen ja ympärivuorokautiseen toimintaan kykenevä järjestelmä, jonka ohjukset voidaan ampua joko ajoneuvolavetilta tai jalan liikuteltavalta ampumajalustalta. Enimmillään laukaisuvalmiina voi olla yhteensä viisi ohjusta.

Maalinetsintään ja ammunnanhallintaan käytetään maalinosoitustutkaa, päivänvalo- ja lämpökameraa ja laseretäisyysmittaria.

Ohjus hakeutuu maaliinsa sen ampuneen lavetin antaman komento-ohjauksen avulla seuraten maalia osoittavaa lasersädettä. Ontelopanoksella ja esisirpaloinnilla varustetun taistelulatauksen aktivoi laserheräte- ja iskusytytin. MH