Puolustusvoimat osallistuu Nordic Response 24 -harjoitukseen 12 F/A-18 Hornetilla ja 4100 sotilaalla

HN-448_090222Suomi osallistuu Nordic Response 24 -harjoituksessa ensimmäistä kertaa Naton jäsenenä liittokunnan alueiden yhteisen puolustuksen harjoitteluun. Kyseessä on myös Puolustusvoimien historian suurin osallistuminen kansainväliseen harjoitukseen ulkomailla. Lentoposti.fi on jo aiemmin uutisoinut yhteispohjoismaisesta ilmaoperaatiokeskuksesta sekä harjoituksen laajasta lentotoiminnasta Norjan, Suomen ja Ruotsin ilmatilassa.

Puolustusvoimat osallistuu Nordic Response 24 -harjoitukseen Maa-, Meri- ja Ilmavoimien sekä logistiikka- ja johtamisjärjestelmäalan joukoilla. Puolustusvoimista harjoitukseen osallistuu yli 4 100 sotilasta, ja tästä joukosta merkittävä osa on reserviläisiä.

Suomen harjoitusjoukon johtaja on Pääesikunnan koulutuspäällikkö, prikaatikenraali Manu Tuominen. Pääesikunta asettaa harjoitukseen myös Suomen kansallisen johtoelementin.

HN_RVN_2_ilmavoimatSuomen ilmavoimista  harjoituksessa on mukana 12 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, esikuntaupseereita ja tukikohtatoimintoja. Suomen ilmavoimien toiminta painottuu Rovaniemen tukikohtaan, lentotoiminta on aktiivista koko Lapin alueella. Harjoituksessa odotetaan tapahtuvaksi laajoja ilmaoperaatioita jo ensimmäisestä harjoituspäivästä lähtien kaikkien kolmen valtion alueilla.

NR24_alueetNordic Responsessa on mukana kaikkiaan yli 100 lentokonetta ja harjoituksessa otetaan  koekäyttöön yhteispohjoismainen ilmaoperaatiokeskus. Se vastaa keskitetysti ilmapuolustuksen tulenkäytön johtamisesta sekä ilmaoperaatioiden suunnittelusta ja johtamisesta. (Lue uutisemme aiheesta: Yhteispohjoismainen ilmaoperaatiokeskus ensi kertaa käytössä Naton Nordic Response 24 -harjoituksessa).

Suuren osan Puolustusvoimien harjoitusjoukosta muodostaa Maavoimat. Suomen ja Ruotsin maavoimien osastot muodostavat harjoituksessa yhdessä divisioonan, jota Suomi johtaa. Suomen maavoimien vahvuus divisioonassa on noin 2 500 sotilasta. Suomen Merivoimista harjoituksessa on mukana esikuntaupseereita ja rannikkojääkäriosasto. Myös Rajavartiolaitos osallistuu harjoitukseen Suomen alueella.

Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta mukana on palkattua henkilöstöä ja reserviläisiä laitoksen esikunnasta, 3. Logistiikkarykmentistä, Järjestelmäkeskuksesta sekä Sotilaslääketieteen keskuksesta. Johtamisjärjestelmäkeskus asettaa harjoitukseen palkattua henkilöstöä ja reserviläisiä laitoksen esikunnasta ja eri osastoilta.

NG24_SOF_Talvikotka23Suomen alueella harjoituksen aikana harjoittelee suomalaisjoukkojen lisäksi noin 3 000 ruotsalaista, 450 ranskalaista ja noin 50 Ison-Britannian sotilasta. Samaan aikaan Nordic Response -harjoituksen kanssa Suomessa on käynnissä myös Northern Griffin 24 -erikoisjoukkoharjoitus (Lue uutisemme aiheesta: Northern Griffin 24 -harjoitus tuo helikopterit ja erikoisjoukkojen sotilaat eri puolille Lappia).

Maavoimien joukot liikkuvat pääasiassa Enontekiön alueella ja sieltä edelleen Norjan suuntaan. Harjoitukseen siirtymisen ja poistumisen aikana (1.–3.3. ja 14.–17.3.) liikenne voi ruuhkautua päätiestöllä myös Länsi-Lapin hiihtolomakohteiden lähialueilla.

Harjoitusjoukkoja liikkuu muuallakin Lapin alueella. Viranomaiset ovat varautuneet liikennemäärien kasvuun. Puolustusvoimat tiedottaa harjoituksen vaikutuksista liikenteeseen tarkemmin helmikuussa lähempänä harjoitusta.

HN_RVN_1_ilmavoimatNordic Response 24 -harjoitus on osa Naton Steadfast Defender 24 -suurharjoituskokonaisuutta, johon kuuluu Kokonaisuuteen kuuluu noin 18 eri harjoitusta. Steadfast Defender 24 -harjoituksen päänäyttämöt ovat Suomi, Viro, Latvia, Liettua Saksa, Kreikka, Unkari, Norja, Puola, Romania, Slovakia, Ruotsi ja Iso-Britannia.

Steadfast Defender 24 on Naton suurin harjoitus vuosikymmeniin, minkä vuoksi sitä ja myös Nordic Response 24 -harjoitusta on valmisteltu jo usean vuoden ajan. Suomi on ollut useita kertoja aiemmin mukana Norjan johtamissa Cold Response -harjoituksissa Naton kumppanina. Harjoitus sai uuden nimen Nordic Response Suomen ja Ruotsin haettua puolustusliitto Naton jäsenyyttä.

Nordic Response 24 on Puolustusvoimien vuoden tärkein kansainvälinen harjoitus, jossa kehitetään Puolustusvoimien kykyä osallistua Naton johtamiin yhteisoperaatioihin pohjoisella alueella yhdessä liittolaisten kanssa. Harjoitukseen osallistuminen edistää Suomen integroitumista yhä tiiviimmin osaksi Natoa.

Lue myös aikaisemmat uutisemme aiheesta, joissa kerrotaan tarkemmin harjoituksista: