Puolustusvoimat suoritti Suomen yllä yhteistoimintaa USAF:n B-52H Stratofortress -pommikoneiden kanssa

B52_HN_ilmavoimat(Päivittynyt kello 21.44) Suomi on 21. heinäkuuta 2024  toteuttanut yhteistoimintaa Yhdysvaltojen strategisten B-52H Stratofortress - pommikoneiden kanssa Suomen alueella. Sunnuntaiseen tehtävään osallistui myös mm. kolme USAF:n ilmatankkauskonetta. Amerikkalaispommittajat olivat matkalla Suomen kautta Romaniaan, jossa Suomen F/A-18 Hornet -hävittäjät saattoivat niitä uudelleen.

Puolustusministeri Antti Häkkäsen mukaan kyse on normaalista Naton jäsenmaan alueella toteutettavasta yhteistoiminnasta sekä yhteisen puolustuksen peruspilarin, pelotteen ja puolustuksen osoittamisesta. 

B52_ilmavoimatKahden USAF:n B-52H Stratofortressin lisäksi lentoon osallistui myös kaksi yhdysvaltalaista KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskonetta ja yksi yhdysvaltalainen KC-46 Pegasus -ilmatankkauskone. Alunperin ilmatankkauskoneista oli niiden lähtöseudulla Puolan yllä mukana oli vielä kolmas KC-135 Stratotanker.

Pommikoneiden saattotehtävän lento suuntautui Hornetin suojatessa Norjasta Lapin yli kohti etelää. Baltian yllä saattovastuun otti Saksan Eurofighter-osasto, joka vastaa Baltic Air Policing - operaatiosta. 

Suomen Ilmavoimat kertoi sunnuntai-iltana saattaneensa Romaniaan matkalla olleita B-52H Stratofortress -pommikoneita uudelleen Romaniassa yhdessä maan ilmavoimien F-16 -hävittäjien kanssa.

Suomalaishävittäjät tukeutuvat Constantassa Mihail Kogălniceanun tukikohtaan osana Nato:n ilmavalvontaoperaatiota (Lue laaja artikkelimme: Ilmavoimat uudenlaisessa toimintaympäristössä Romaniassa – haastattelussa HN-osaston komentaja).

HN_F16_B52_ilmavoimatLentotoiminta on osa liittolaismaiden välistä yhteistoimintaa ja yhteistä harjoittelua. Toiminta osaston kanssa kehittää liittolaisten välistä yhteisoperointikykyä.

"Yhdysvallat on Suomelle tärkeä ja läheinen liittolainen, jonka kanssa tehtävä puolustusyhteistyö parantaa Suomen turvallisuutta. On tärkeää, että jäsenyytemme Natossa ja liittolaisuutemme Yhdysvaltojen kanssa näkyvät myös konkreettisena toimintana. Suomi ei ole enää yksin", sanoi puolustusministeri Häkkänen.

Lennot suoritettiin Suomen kansallisen lainsäädännön ja määräysten mukaisesti.

B52_HN_2_ilmavoimatSuomen Ilmavoimat on aiemmin harjoitellut USAF:n strategisten pommikoneiden kanssa Suomen ulkopuolella. Kesäkuussa 2024 oli tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Suomen Hornetit lensivät B-52:n kanssa yhteisellä tehtävällä Norjan yllä.

Kesällä 2023 Suomen yllä lensi ensimmäistä kertaa USAF:n B-1B -pommikoneita. Tuolloin ne osallistuivat ylilennoilla Turun lentonäytöksen ohjelmaan. 

Päivitys kello 21.44: Lisätty tieto B-52H -pommikoneiden lennosta Romaniaan.

Lue myös: