Rajan vartiolentolaivue harjoittelee poikkeusoloja Kiikalan lentokentällä lähes koko kalustollaan

Raja_SAR_H215Rajavartiolaitoksen vartiolentolaivue harjoittelee poikkeusolosuhteita Kiikalan lentopaikalla 29. syyskuuta alkaen koko kalustollaan. Kyseessä on sotilaalliseen maapuolustukseen liittyvä kertausharjoitus, johon osallistuu Rajavartiolaitoksen oman henkilökunnan lisäksi myös vartiolentolaivueen reserviläisiä.

Rajavartiolaitoksen vartiolentolaivue operoi koko kalustollaan Kiikalan lentopaikalla 29. syyskuuta ja 7. lokakuuta välisenä aikana. Kertausharjoituksesta aiheutuu lentomelua eri vuorokauden aikoina.

Vartiolentolaivueen kalustona harjoituksessa on Dornier 228 -valvontakone, Airbus Helicopter H125 Super Puma -meripelastushelikopteri sekä AgustaWestland AW119 Ke Koala -helikopteri.

Koala_ilmassa_Vantaalla_1Vartiolentolaivueen tehtäviin kuuluu rajavalvonta, meripelastus sekä sotilaallinen maanpuolustus. Nyt Kiikalassa toteuttava Vartiolentolaivueen omalle henkilökunnalle ja reserville järjestettävä kertausharjoitus liittyy sotilaalliseen maanpuolustuksen tehtävään.

"Joukko reserviläisiämme harjoittelee yhdessä vartiolentolaivueen henkilökunnan kanssa poikkeusoloja oman tukikohdan ulkopuolella. Koska kyseessä on sotilaallisen maanpuolustuksen tehtävä toimimme maastopuvuissa ja käytössä on myös aseistus", kertoi Vartilentolaivueen apulaiskomentaja everstiluutnantti Pasi Marttinen Lentoposti.fi:lle.

Poikkeusoloharjoitus palvelee myös Rajavartiolaitoksen vartiolentolaivueen normaaliaikojen toimintaa. Kotitukikohdan ulkopuolelle voidaan joutua siirtymään myös suuronnettomuuden kuten esimerkiksi laajan öljyntorjuntatehtävän yhteydessä.

Raja_Dornier_ilmassa_1Kiikalan lentopaikka tarjoaa harjoitukseen hyvät olosuhteet, sillä infraan kuuluvat vastikään asfaltoidut kiitotiet 18/36 ja 10/28. Tarpeet kotitukikohdan ulkopuolella tapahtuvaan toimintaan ovat samanlaiset eli pääelementit suoja, lämpö, sähkö ja polttoaine on saatava paikalle.

Kiikalan tukikohdassa toteutettavassa kertausharjoituksessa käytössä on KT-Shelterin sääsuoja. Sen sisään on määrä saada ainakin Super Puma ja Koala -helikopterit, mutta mahdollisesti myös Dornier -valvontakone. MH