Rajavartiolaitoksen valvontalentokone osallistui öljyntorjuntaharjoitukseen Norjassa

Raja_kalusto_1Rajavartiolaitoksen Dornier-valvontalentokone osallistui Norjassa järjestettyyn NOFO "Oil on water" -öljyntorjuntaharjoitukseen juhannusviikolla. Rajavartiolaitoksen valvontalentokoneessa on uudehkot valvontalaitteistot, joiden havainnointikykyä päästiin testaamaan oikeaa öljyä havaitsemalla.

Harjoitukseen osallistuneet öljyntorjunta-alukset testasivat erilaisia keräyslaitteistoja. Lentokoneilla dokumentoitiin öljylauttojen sijaintia, leviämistä ja tilavuutta. Kolme päivää kestäneessä harjoituksessa öljyä päästettiin mereen useita kertoja päivässä.

Raja_Dornier_closeup_1Dornierin-merivalvontatutka pystyi helposti havaitsemaan öljylautat 37 km päästä, yli kilometrin korkeudesta ja paksun pilvipeitteen läpi. Myös valvontalentokoneen muut laitteet toimivat hyvin, vaikka sää harjoitusalueella oli ajoittain haastava.

”Harjoituksen perusteella valvontalentokoneemme öljynhavainnointikykyä voidaan pitää erittäin hyvänä. Onnettomuuden sattuessa ilmasta tehdyt havainnot öljylautan laajuudesta ja sijainnista ovat ensiarvoisen tärkeää tietoa öljyntorjuntaoperaation johtamisen kannalta”, kertoo ylitarkastaja Kati Tahvonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Öljyntorjuntaharjoituksen aikana mereen laskettiin yhteensä 145 kuutiometriä öljyä. Yksittäiset päästöt vaihtelivat 0,4 ja 50 kuutiometrin välillä.

 Raja_Dornier_in_1NOFO ”Oil on water” -harjoitus järjestetään vuosittain. Harjoituksen tarkoituksena on testata öljyntorjunnan uusinta tekniikkaa keräämällä merestä sinne päästettyä öljyä. Harjoitukseen osallistuu vuosittain myös valvontalentokoneita, joilla dokumentoidaan päästöjä. Tänä vuonna harjoitukseen osallistui valvontalentokoneita Norjasta, Ruotsista, Saksasta, Hollannista ja Suomesta.

NOFO on Norjassa toimivien öljyteollisuusyritysten yhdistys, joka keskittyy öljyteollisuuden merellisten vaikutusten vähentämiseen. ”Oil on water”-harjoitus on osa tätä toimintaa.

NOFO "Oil on water 2014" -harjoitus

Lue myös: