Rajavartiolaitos on taannut rajaturvallisuutta maalla, merellä ja ilmassa jo 100 vuotta

Raja_logo_2Rajavartiolaitos viettää 100-vuotisjuhlapäivää  21. maaliskuuta 2019.  Rajavartiolaitos perustettiin vuonna 1919 sisäasiainministeriön alaisuuteen vartioimaan itsenäistyneen Suomen levottomia rajoja. Vuosien varrella tehtäväkenttä on laajentunut toimintaympäristön muuttuessa.

Nykyinen 100-vuotias Raja on monipuolinen ja laaja-alainen turvallisuusviranomainen, joka osana sisäministeriötä rakentaa Suomen sisäistä ja ulkoista turvallisuutta.

Raja_Dornier_ilmassa_1Alueellisen koskemattomuuden valvonta ja puolustusvalmiuden ylläpito ovat sotilaallisesti järjestetyn Rajavartiolaitoksen perustehtäviä.

Tehväkentän muuttuessa toimet ovat myös kehittyneet merivartioinnista meriturvallisuuteen, rajavalvonnasta ja rajatarkastuksista rajaturvallisuuteen. Rajavartiolaitos toimii maalla merellä ja ilmassa.

Rajavartiolaitoksen rooli on kasvanut merkittävästi myös Helsinki-Vantaalla, jossa Suomenlahden Merivartioston rajatarkastusosasto on toiminut jo yli 20 vuotta.

Raja_bordercontrolYhden päivän aikana Helsinki-Vantaalla tehdään noin 15 000 ulkorajatarkastusta. Ruuhkatuntien aikana tarkastetaan normaalina päivänä yli 10 000 matkustajan matkustusasiakirjat.

Lentoaseman rajatarkuslaajennus on noussut jo harjakorkeuteen ja se on määrä ottaa käyttöön osittain kesäkuussa 2019. Kokonaan se on käytössä lokakuussa 2019.

Ilmassa Rajan suorituskyky on kehittynyt jatkuvasti ja viimeisimpänä uudistuksena on rajan partioiden käyttöön tulevat dronet. Vuosien varrella Vartiolentolaivueen suorituskyky on parantunut ja  kalustopäivitykset jatkuvat edelleen.

Raja_lento_H215_turvallaJuhlapäivänä on julkistettu ylennyksiä ja palkitty työssään ansioituneita Rajan eri yksiköissä. Juhlavuosi uudistaa myös Rajan ilmeen. Verkkosivut saavat uuden ulkoasun juhlavuoden aikana ja sivujen mobiilikäyttö helpottuu. Uuden ulkoasun saa myös Rajamme Vartijat -lehti, joka täyttää tänä vuonna 85 vuotta.

 Lue myös: