Rajavartiolaitos osallistuu valvontakoneellaan rajavalvontaoperaatioon Välimerellä

Raja_kalusto_1Rajavartiolaitos osallistuu Dornier DO228 -valvontalentokoneella Frontexin koordinoimaan rajavalvontaoperaatio Indaloon Välimerellä elokuun ajan. Operaation tarkoituksena on paljastaa ja estää pääasiassa Pohjois-Afrikasta suuntautuvaa laitonta maahantuloa EU- alueelle.

Rajavartiolaitos aloittaa valvontalennot 2. elokuuta Espanjan Malagassa sijaitsevasta tukikohdasta käsin. Lentokone palaa operaatiosta Suomeen 2. syyskuuta. Operaation ajan jatketaan valvontaa toisella rajavartiolaitoksen lentokoneella ja helikoptereilla Suomessa normaalisti.

Raja_Dornier_in_1Frontexin koordinoiman operaation tarkoituksena on havaita laittomat maahantulijat hyvissä ajoin merellä Espanjan, Algerian ja Marokon välisellä merialueella. Operaatiota johtaa Espanjan rannikkovartiosto (Guardia Civil), joka havaintojen perusteella tekee käytännön toimenpiteet laittomien maahantulijoiden osalta vene- ja laivapartioin.

Rajavartiolaitoksen lentokone partioi päivittäin merialueella. Lentokone on varustettu erinomaisella tutka- ja kamerajärjestelmällä veneiden havaitsemiseksi ja tunnistamiseksi kaikissa olosuhteissa. Lentojen aikana suoritetaan myös öljyvalvontaa koneessa olevilla tutka- ja sensorijärjestelmillä sekä osallistutaan tarvittaessa viranomaisten osoittamiin pelastustehtäviin.

Rajavartiolaitos on osallistunut valvontaan Välimerellä jo useita kertoja aiemminkin.