Raportti: patoutunut kysyntä vauhdittaa matkailun elpymistä, kunhan matkustusrajoituksia puretaan

A321ER_6Matkailualan ahdinko on koronapandemian seurauksena jatkunut myös alkuvuonna 2021 ja yritykset arvioivat kuluvan vuoden liikevaihtokehityksen olevan edellisvuotta heikompaa. Matkailuala elpyy nopeasti, kunhan matkustusrajoituksia aletaan purkaa, todetaan 17.6.2021 julkaistussa Matkailun näkymät –raportissa.

Neljän peräkkäisen kasvuvuoden jälkeen koronapandemia pysäytti matkailun keväällä 2020. Tiukat maahantuloehdot, ravintoloita koskevat rajoitukset sekä kokoontumisrajoitukset ovat heikentäneet alan yritysten ja työntekijöiden selviytymismahdollisuuksia.

Yritysten selviytymistä on pyritty helpottamaan erilaisin tukitoimin. Sopeuttamistoimista huolimatta toimialan yritykset uskovat vuoden 2021 liikevaihtokehityksen olevan vuotta 2020 heikompaa. Tammi-huhtikuussa 2021 Suomen majoitusliikkeissä yövyttiin yhteensä 3,23 miljoonaa kertaa.

Määrä oli 31 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona. Työnvälitystilaston huhtikuun 2021 lukujen perusteella työttömien ja lomautettujen määrissä kasvu on ollut suurinta lentoliikenteessä sekä ravintola- ja majoitusalalla huhtikuuhun 2019 verrattuna.

Uhkana Suomen jääminen sivuun avautuvista matkailumarkkinoista


Uhkana on, että Suomi jää sivuun globaaleista avautuvista matkailumarkkinoista, jos EU:n digitaalisen covid-19-todistuksen käyttöönotto ja selkeiden maahan saapumisen linjausten viestiminen viivästyy. Matkailun avautuessa kuluttajat ja matkanjärjestäjät suuntaavat kiinnostuksena kohteisiin, joiden kanssa kaupankäynnille on ennakoitava näkymä ja maahan tuloon sujuvat käytännöt.

Suomeen suuntautuva matkailu ja suomalaisten ulkomaanmatkailu elpyvät huomattavasti kotimaanmatkailua hitaammin. Koronakriisi leikkaa ulkomaisten matkailijoiden kulutuksesta Suomessa tänä vuonna noin 80 prosenttia eli 3,8–4,2 miljardia euroa. Arvioiden mukaan kestää ainakin vuoteen 2023 ennen kuin kysyntä palautuu vuoden 2019 lukuihin.

Matkustajaliikenteessä on toiveikkuutta kesän osalta. Finnair on kertonut valmistautuvansa lisäämään lentoja kesälle 2021 erityisesti vapaa-ajan kohteisiin. Myös junamatkustamisen uskotaan elpyvän kesällä. 

Laivamatkustajaliikenteessä kuljetettiin tämän vuoden huhtikuussa lähes 200 000 henkeä, joista suurin osa matkusti Suomen ja Viron välillä. Matkustajaliikenteen aallonpohjaan verrattuna matkustajien määrä kolminkertaistui, mutta vuoden 2019 huhtikuuhun verrattuna matkustajia oli kuitenkin vain 14 prosenttia.

Koronapandemiaa edeltävinä vuosina matkailu kasvoi Suomessa liki 16 miljardin euron toimialaksi, joka muodosti 2,7 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Ennen koronapandemiaa matkailutoimialan 29 000 yritystä työllistivät yli 142 000 henkilöä, eli 5,4 prosenttia kaikista Suomen työllisistä.

Lue myös: