Ruotsin puolustusvoimien pääesikunta on 1. lokakuuta 2021 jättänyt maan hallitukselle esityksen uuden sukupolven Saab GlobalEye AEW&C -monitoimivalvontakoneen (Airborne Early Warning and Control) hankinnasta. Kaksi uutta konetta korvaisi nykyiset Saab 340 -potkuriturbiinikoneisiin perustuvat S 100D Argus-tutkavalvontakoneet.
Ruotsin puolustusvoimat on jättänyt maan hallitukselle virallisen pyynnön ostaa uusia Saab GlobalEye-monitoimivalvontakoneita. Bombardier Global 6000 -liikesuihkukoneeseen perustuvan GlobalEyen Erieye ER -tutka näkee aiempaa pidemmälle jopa yli 550 kilometrin päähän. Valvontakoneessa on kattava sensorivarustus, joka tarjoaa samanaikaista valvontakykyä maalle, merelle ja ilmaan jopa yli 11 tunnin tehtäville.
"Järjestelmä nostaa suorituskykyä merkittävästi. Etenemme hankinnassa niin pian kuin se on mahdollista", sanoi Ruotsin puolustusvoimien koulutus- ja kehityspäällikkö kenraaliluutnantti Johan Svensson.
Ruotsin hallitukselle 1. lokakuuta lähetetty hankintaesitys on jo budjetoitu Ruotsin puolustusvoimissa.
Ruotsin ilmavoimilla on nykyisin käytössään kaksi Saab 340 -koneeseen pohjautuvaa S 100D (ASC 890) Argus Erieye AEW -tutkavalvontakonetta, joita käytetään laajasti ja koneiden korvaaminen uudella suorituskyvyllä on ajankohtaista. GlobalEye soveltuu sotilastoiminnan lisäksi myös siviilioperaatioihin, kuten SAR- eli etsintä- ja pelastustehtäviin, rajavalvontaan, lennonvarmistuksen varajärjestelmäksi, avustamaan katastrofitilanteissa, huumeiden salakuljetuksen torjuntaan, valvomaan kalastusalueita sekä suojaamaan suuria tapahtumia kuten olympialaisia. Ruotsin puolustusvoimien suunnitellun hankinnan kohteena olevat GlobalEye-koneet ovat samanlaisia, joita Saab on tarjonnut Suomelle HX-hankkeessa osana lopullista ns. BAFO-tarjoustaan (Best And Final Offer). Aiemmin Suomelle kerrottiin tarjottavan suurempaa Global 6500-liikesuihkukoneeseen perustuvaa ratkaisua. Lopullisessa BAFO-tarjouksessa palattiin kuitenkin Global 6000 -alustaan, joka on tyyppihyväksytty tutkavalvontakonemuutoksiin. Tällainen ratkaisu on jo operatiivisessa käytössä Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa. GlobalEye:n tutkarakenteet eli ns. Dorsal Unitin on valmistanut Patria Aerostructures. Suomalaisyhtiö on valmistanut myös skibox-lempinimen saanutta muotosuojaa aiempiin Saabin tutkavalvontakoneisiin kuten Saab 2000 -koneisiin. Noin kymmenmetrinen ja ilmavirralla viilennettävä osakokonaisuus on kuitenkin jälleen erilainen kuin aiemmat versiot. Saabin mukaan suurempi peruskoneen versio ei tuonut etua operointiin, mutta olisi kuitenkin kasvattanut hankinnan kustannuksia. Neuvotteluissa asiakkaan kanssa päädyttiin pitämään Global 6000 -konetta parempana ratkaisuna Suomelle. Saab on tähän mennessä myynyt viisi Global 6000 -liikesuihkukoneeseen pohjautuvaa GlobalEyeta ja niiden peruskonetyypin osalta saatavuus on jatkossakin hyvä. Myös varaosa ja tukipalvelut on varmistettu pitkälle tulevaisuuteen, sillä konetyyppi on maailmalla erittäin yleinen. Global 6000 -liikesuihkukoneita on käytössä yli 800 kappaletta. Suomen päätyessä valitsemaan Saabin tarjouksen HX-hankkeessa olisi Suomen ja Ruotsin mahdollista jakaa tilannekuvaa ja tiedustelutietoa toimintaympäristöstä neljän GlobalEye-monitoimivalvontakoneen laivastolla. Se mahdollistaisi myös jopa ympärivuorokautisen toiminnan. Lue myös:
|
|||