Ruotsin Saab SK 60 -suihkuharjoituskoneet lentokieltoon - korvaajaa haetaan

60058_270618

Ruotsin Ilmavoimat maadoitti 1960-luvulla ensilentonsa tehteet Saab SK 60 -suihkuharjoituskoneensa. Syynä toimiin ovat rutiinitarkastuksissa konetyypin takarungossa havaitut metallin väsymisen aiheuttamat vauriot.

Ruotsi Ilmavoimien tekninen johtaja ja lento-operaatioiden johtaja päättivät 13. marraskuuta Ilmavoimien SK 60 -suihkuharjoituskoneiden asettamisesta lentokieltoon. Ruotsin Puolustusvoimat tiedotti ratkaisusta vasta 8. joulukuuta.

Saab SK 60 eli Saab 105 -suihkukoneissa havaitut takarungon ongelmat ovat maan puolustusoimien antaman lausunnon mukaan vakavia ja ne vaarantavat lentoturvallisuuden.

 Kyseessä olevien jäykistepulttien hajoaminen voi johtaa vakaviin seurauksiin, sillä rakenne heikkenee jo toisen pultin pettäessä. Koneiden maadoitus on voimassa toistaiseksi, kunnes korjaustoimet saadaan käyntiin vielä joulukuun 2019 aikana.

SK60 on Ruotsin puolustusvoimien tyyppimerkintä vuonna 1963 ensilentonsa tehneelle kaksimoottoriselle Saab 105 -suihkuharjoituskoneelle. SK 60 on vuodesta 1967 lähtien toiminut Ruotsin sotilaslentäjien pääasiallisena koulukoneena. Konetta on modernisoitu ja päivitetty jatkuvasti luotettavan suorituskykyn takaamiseksi.

Saab 105 -koneita on valmistettu 192 kappaletta 1963 - 1972. Ruotsin lisäksi koneita on ostanut Itävalta. Kaikkiaan Ruotsin Ilmavoimilla on ollut käytössään 72 Saab SK 60 -suihkuharjoituskonetta. Nykyisin Ruotsin Ilmavoimilla on noin 60 SK 60 -konetta, joilla lentää myös taitolentoryhmä Team 60.

"SK 60 -koneiden seuraajan valinta on tehtävä lähiaikoina", kommentoi Ruotsin Ilmavoimien komentaja Carl-Johan Edström.

RH_pariSaab ja Boeing ovat tuomassa markkinoille Boeing T-X -koneen, joka voitti Yhdysvaltain Ilmavoimien kisan seuraavan sukupolven suihkuharjoituskoneesta. Yhdysvalloissa tyyppimerkinnän T-7A Red Hawk -saanut tyyppi on varmasti korkealla vaihtoehtoja kartoitettaessa.

Myös Suomen Ilmavoimat korvannee nykyiset BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneet uudella ratkaisulla  2030-luvulla. Suomi ja Ruotsi ovat viime vuosina tiivistäneet puolustusyhteistyötään merkittävästi.

Lue myös: