Ruotsin Black Hawk -koptereista jo kuusi käytössä

blackhawk2_forsvarsmaktenRuotsin puolustusvoimien Helikopterflottiljen on ottanut käyttöön jo kuusi Sikorsky UH-60M Black Hawk -helikopteria. Tyyppinimen Hkp 16 saaneita koptereita on tilattu yhteensä 15 kappaletta. Ne jouduttiin hankkimaan, koska tilattujen NH90-koptereiden (Hkp 14) toimitukset ovat myöhässä. Ruotsi aikoo käyttää Black Hawkeja Afganistanissa.

hkp14_forsvarsmaktenRuotsi oli 26. maa, joka otti Black Hawkit käyttöön. Kopterit on kuljetettu Yhdysvalloista käyttövalmiina Boeing C-17 Globemaster III -koneilla. Ensimmäiset toimitettiin joulukuussa 2011 vain puolitoista vuotta tilauksesta.

Black Hawkeissa on asennettuna lisäpanssarointi sekä kylmien olojen lämmitysjärjestelmä. Lääkintäkuljetuksiin käytettävissä koptereissa on oven yläpuolinen vinssi sekä neljä paaripaikkaa. M-versiossa on moderni nestekidenäytöilla varustettu ohjaamo.

blackhawk1_forsvarsmaktenKopterit ostettiin Yhdysvaltojen FMS-järjestelyllä (Foreign Military Sales), jolloin myyjäpuolena ei toimi valmistaja Sikorsky, vaan USA:n puolustushallinto.

Ruotsi aikoo ottaa Black Hawkit käyttöön Afganistanin ISAF-operaatiossa huhtikuussa 2013. Siellä tyyppi korvaa Hkp 10 -kopterit (Eurocopter AS332 Super Puma), joilla ruotsalaiset ovat lentäneet alueella vuodesta 2011. T.T.