SA Airlink lensi ensimmäisen ETOPS-koelennon kaukaiselle St Helenan saarelle

SA_Airlink_E190_!SA Airlink on lentänyt ensimmäisen viranomaisvaatimusten mukaisen koelennon eteläisellä Atlantilla sijaitsevalle Saint Helenan saarelle. Operaattorin on määrä liittää St Helena vihdoin säännöllisen lentoliikenneverkoston piiriin.

Britannialle kuuluva Saint Helenan saari sijaitsee noin 2000 kilometrin päässä Afrikan mantereesta eteläisellä Atlantilla. Noin 122 neliökilometrin kokoiselle saarelle ei ole ollut tarjolla lentoliikenneyhteyksiä vaan saarelle on päässyt ainoastaan laivalla.

Lentoyhdeyn avaus on viivästynyt uudesta lentokentästä ja sen sääolosuhteista johtuen. Lentokentän kiitotiet ovat hyvin alttiita tuulisiirille. Tuuliolosuhteita ja koelentoja on mitattu jo pitkään ja niistä on saatu tehtyä tarvittavat analyysit. St. Helenan lentokentän kaikaisesta sijainnista johtuen lähettyvillä ei ole tarjolla montaakaan lentoliikenteen tarvitsemaa varalentopaikkaa.

Ensimmäinen SA Airlinkin koelento laskeutui St. Helenan lentokentän kiitotielle 20 maanantaina 21. elokuuta kello 11.40. Laskeutuminen onnistui ensimmäisen lähestymisen päätteeksi. Viranomaisvaatimuksen mukainen ns. ETOPS (Extended Range Twin Engine Operations) -koelento lennettiin Embraer E190-100IGW -matkustajakoneella.

Lennolla oli mukana reilut kolmekymmentä matkustajaa. Mukana oli mm. SA Airlinkin sekä Etelä-Afrikan ilmailuviranomaisen edustajia.  Vierailun aikana lentoyhtiön edustajat ja viranomaiset tutustuvat lentoasemaan, lennonvarmistukseen, puheyhteys- ja suunnistuslaitteistoihin sekä pelastuspalveluun, terminaaliin ja turvallisuusasioihin. Paluulento lähtee St. Helenasta 22. elokuuta.

SA Airlink on aloittanut ETOPS-hyväksyntämenettelyn Etelä-Afrikan ilmailuviranomaisen kanssa ja se on saanut väliaikaisen ETOPS-luvan. Lopullinen lupa myönnetään, kun todennetut ETOPS-lennot St. Helenaan on lennetty.

SA Airlinkin myöhemmin avattava reittiyhteys lähtee Etelä-Afrikan Johannesburgista ja tekee välilaskun Namibian Windhoekissa, josta lento jatkuu Sait Helenan lentokentälle (FHSH). Paluumatkalla kone yöpyy Windhoekissä, josta on tarjolla myös jatkoyhteys Kap kaupunkiin.

Lue myös: