Saab 35C Draken -hävittäjä lentää Helsingin yllä Kaivopuiston lentonäytöksessä

Kauhava_DK_air_1Ruotsin ilmavoimien historiallisen lentolaivueen (SwAFHF) Saab 35C Draken -hävittäjä esiintyy 9. kesäkuuta Kaivopuiston lentonäytöksessä. Ilmavoimien nykyisten Hornetien edeltäjä DK on viimeksi nähty Helsingin yllä 4. kesäkuuta 1978 Puolustusvoimien 60-vuotisjuhlanäyttelyn yhteydessä niin ikään Kaivopuistossa.

 Drakenin saapumisen Kaivopuiston lentonäytökseen sponsoroi puolustus- ja turvallisuusyhtiö Saab AB, joka on tapahtuman ja Suomi 100 -juhlavuoden virallinen yhteistyökumppani.

Kauhava_DK_takeoff_1Kaivopuiston lentonäytökseen saapuva Draken (SE-DXP) on kaksipaikkaiseksi koulutuskoneeksi (SK 35C) muutettu versio. Sama kone on lentänyt Suomessa aiemmin lentonäytöksessä vuonna 2015 Kauhavalla (otsikkokuvassa ja kuvassa oikealla).

Koneyksilö palveli Ruotsin ilmavoimissa vuoteen 1997. Se kunnostettiin lähes kahden vuosikymmenen varastoinnin jälkeen jälleen lentokuntoiseksi vuonna 2014.

Konetta operoi yksityinen yhdistys, Ruotsin ilmavoimien historiallinen lentolaivue (Swedish Air Force Historical Flight, SwAFHF). Drakenin kotikenttä on Såtenäs.

Suomen ilmavoimilla oli käytössä viisi samanlaista kaksipaikkaista harjoituskonetta vuosina 1976 - 2000. Ne hankittiin käytettyinä Ruotsista.

gripen_3_rollout_2”Meille on suuri kunnia olla mukana mahdollistamassa Saab 35C Draken -hävittäjän osallistuminen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden lentonäytökseen. Pitkän palvelusuran Ilmavoimissa tehnyt Draken on osa Saabin ja Suomen yhteistä ilmailuhistoriaa. Näitä pitkiä perinteitä haluamme vaalia myös jatkossa”, sanoo Anders Gardberg, Saabin maajohtaja Suomessa.

Saab on uudella JAS 39E/F Gripen -monitoimihävittäjällään mukana Suomen Ilmavoimien käynnissä olevassa HX-hankkeessa yhtenä vaihtoehtona uudeksi hävittäjäksi. Sen myötä on mahdollista, että myös Gripen C voitaisiin nähdä lentonäytöksessä Helsingin edustalla.

Lentonäytökseen odotetaan 100 000 katsojaa

Kaivari_2017_1Kaivopuiston lentonäytöksellä juhlistetaan satavuotiasta Suomea perjantai-iltana 9. kesäkuuta 2017. Tapahtuma on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa. Kyseessä on näyttävä suurtapahtuma, joka on voittoa tavoittelematon, maksuton ja avoin kaikille.

Maalle, merelle ja ilmaan levittäytyvä Kaivopuiston lentonäytös noussee Suomi 100-juhlavuoden suurimmaksi yksittäiseksi tapahtumaksi. Paikalle odotetaan jopa yli 100 000 katsojaa.

Kaivari Airshown ohjelmaa julkistetaan tarkemmin kevään edetessä. Näytöksessä esitellään kotimaisen ilmailun historiaa klassikoista nykypäivään ja tulevaisuuteen.


Saab Draken - sotienjälkeisen Suomen ensimmäinen moderni, länsimainen hävittäjäkone

 Kaksoisdeltasiipinen Saab 35 ”Draken” -hävittäjä kehitettiin Ruotsissa 1950-luvun alussa, vanhemman Saab 29 Tunnan -hävittäjän seuraajaksi. Drakenin ensimmäinen prototyyppi lensi vuonna 1955 ja se otettiin palveluskäyttöön Ruotsin Ilmavoimilla vuonna 1959. Kone suunniteltiin torjumaan korkealla lentäviä, nopeita pommikoneita.

  Saab_Draken_35CSuomen ilmavoimat modernisoi kalustoaan 1960-luvun alussa. Ilmavoimat tutustui Drakeniin jo vuonna 1961, mutta päätyi vuonna 1962 tilaamaan Neuvostoliitosta uusia MiG-21 -hävittäjiä.

Ajanmukaisia hävittäjiä tarvittiin kuitenkin pian lisää, ja vuonna 1970 Suomi päätti tilata Ruotsista ensimmäisen erän Saab Draken -hävittäjiä, jotka koottiin Valmetin tehtaalla Kuorevedellä.

Koneesta tuli Folland Gnatin jälkeen Suomen ilmavoimien toinen moderni, länsimainen suihkuhävittäjä. Drakenin myötä puolet Ilmavoimien hävittäjäkalustosta tuli idästä ja puolet lännestä.

Saab_Draken_ilmavoimatKaikkiaan Ilmavoimilla oli käytössä 48 Draken-hävittäjää, neljää eri versiota. Kone väistyi 1990-luvulla Hornet-hävittäjien tieltä, ja Ilmavoimien viimeiset Drakenit lensivät vuonna 2000.

Drakeneita on valmistettu 661 kappaletta, ja niitä on käytetty Suomen ja Ruotsin ohella Tanskassa ja Itävallassa. Viimeiset palveluskäytössä olleet Drakenit lensivät vuonna 2005 Itävallassa.

Oikaisu: korjattu Drakenin viimeinen esiintyminen Suomessa.

Juttua täydennetty: lisätty Drakenin edellinen esiintyminen Helsingissä.

Lue myös: