Saab sai UAE:lta lisätilauksen kahdesta GlobalEye-monitoimivalvontakoneesta - ehdolla myös Suomelle

GE_flyingawaySaabin uuden GlobalEye-monitoimivalvontakoneen avausasiakas Yhdistyneet Arabiemiirikunnat (UAE) on vahvistanut marraskuussa 2019 solmitun lisätilauksen, joka nostaa maan valvontakonetilauksen jo viiteen koneyksilöön. Korkealle nostettu tutka-antenni parantaa valvontakykyä merkittävästi ja antaa lisäaikaa mahdollisille vastatoimille.

GE_DXB_2Saab julkisti 4. tammikuuta 2021 Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien vahvistaneen aiesopimuksensa GlobalEye-monitoimivalvontakonetilauksesta. Sopimuksen allekirjoituspäivämäärä on 30. joulukuuta 2020 ja se näkyy Saabin vuoden 2020 viimeisen neljänneksen tilauskirjoissa.

Aiemmat sopimukset ovat käsittäneet yhteensä kolmen koneen tilaukset ja nyt kauppa koski siis jo neljättä ja viidennettä GlobalEye-konetta. Nyt tilattuja koneita koskeva sopimuskausi osuu vuosille 2020-2025.

Ensimmäiset kaksi GlobalEye-konetta Saab on toimittanut UAE:lle vuoden 2020 aikana ja kolmas kone on määrä toimittaa vuoden 2021 aikana.

Saab_GlobalEye-pariUusimman lisätilauksen arvo on aietilauksen yhteydessä ilmoitetun hinnan mukaisesti 1,018 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

UAE:n ensimmäinen kahden koneen tilauksen käsittänyt sopimus vuonna 2015 oli arvoltaan 1,27 miljardia Yhdysvaltain dollaria ja vuoden 2017 lisätilaus yhdestä koneesta oli arvoltaan 236 miljoonaa euroa.

Saab on lisäksi solminut 145 miljoonan dollarin arvoisen tuki- ja huoltopalvelusopimuksen saman asiakkaan kanssa koskien jo toimitettuja koneita, joka on voimassa vuoteen 2022 saakka.

GE_modifications_ppSaabin GlobalEye-monivalvontakoneet perustuvat Bombardier Global 6000/6500 -liikesuihkukoneisiin. Yhden Global 6000 -liikesuihkukoneen listahinta on noin 56 miljoonaa dollaria.

Lentokonevalmistaja Saab muokkaa ja vahvistaa peruskoneen rakenteita laajasti. Näkyvimmät muutokset ovat tutka-antennit ja  korkeusvakaajaan asennetut finletit.

GlobalEye:n tunnusomaisen rungon yläpuolisen tutkarakenteen eli ns. Dorsal Unitin on valmistanut Patria Aerostructures. Kyseinen hiilikuidusta valmistettu muotosuoja ja sen sisällön kokonaispaino on Saabin mukaan noin 1000kg.

GE_wingtipGlobalEye-koneiden muutostyöt tehdään Saabin toimipisteissä Göteborgissa, Arbogassa, Järfällassa sekä Luulajassa ja Etelä-Afrikan Centurionissa, jossa toimii Saab Grintek Defence. Se valmistaa mm. elektronisen sodankäynnin järjestelmiä, sensoriteknologiaa ja laservaroittimia.

Saabin GlobalEye-monitoimivalvontakoneet tarjoavat samanaikaista valvontakykyä ilmatilaan, merialueelle ja maalle. Ilmaan nostettu tutka-antenni näkee merkittävän pitkälle ja virallisesti Saab kertoo tutkan havaitsevan kohteet yli 550 kilometrin päästä. Valvontakonekäytössä merkityksellistä on myös toiminta-aika, joka on GlobalEyessa pitkälti yli 11 tuntia.

GE_frombehindGlobalEye-monitoimivalvontakone on ehdolla myös Suomelle Ilmavoimien HX-hankkeessa osana Saabin suorityskykytarjousta. Ruotsalaisvalmistaja on tarjonnut Suomelle Gripen E/F -hävittäjiä sekä monitoimivalvontakoneita, jotka perustuvat suurempaan Global 6500 -liikesuihkukoneeseen.

Lue myös artikkelimme GlobalEyen ominaisuuksista: Saab esitteli uuden GlobalEye AEW&C -monitoimivalvontakoneen

Lue myös: